Dr Đorđe Bojović

 Dr Djordje-BojovicDr Djordje Bojović  je po specijalnosti  ginekolog – akuser, koji se posebno usavršava u problemima steriliteta, i to oba supružnika. To podrazumeva i obučenost za rad u laboratoriji za IVF procedure i manipulacije polnim ćeljiama (jajne ćelije i spermatozoidi). S obzirom da u Srbiji ne postoji specijalizacija andrologije, ne možemo ga zvati andrologom, ali prisustvo na svetskim androloškim kongresima i praćenje savremenih, što operativnih, što konzervativnih tretmana, patoloških vrednosti spermograma ga svrstavaju u lekare koji saniraju muški sterilitet.

Bavimo se pre svega pacijentom. To nekada bude naporno, kako nama tako i pacijentima, ali nalazimo rešenje.

Pošto je tempo života izuzetno brz i često ne uspevamo da izadjemo na kraj sa svojim planovima i željama, kada je poseta lekaru u pitanju, došli smo na ideju da otvorimo ovaj Blog.

Dakle, došao je cas da se uključimo u savremene svetske tokove i trendove u komunikaciji.

In Ordinacija  

59 Responses to Dr Đorđe Bojović

 1. Drugarica mi je dala preporuku za Vas. Konacno me je neko, bar saslusao. Hvala Vam!

  • Dr Tatjana Bojovic

   Draga Marija nema na cemu. Sustina postojanja lekara je da ne odmogne pacijentu.
   Sto se Vas konkretno tice, mislim da ste u punom zdravlju. Desio se samo “mali nesporazum ” zbog nedovoljno, vama posvecenog vremena.
   Ako mogu Vam budem ponovo trebala, slobodno mi se obratite.

 2. pershendetje! jam nga kosova ,kam bere shum vizita ne kosove ,mirpo analiza e spermes nuk me ka dalur ne rregull,dua nje keshill nga ju sepse kam degjuar se jeni nje staf i mrekullueshm ne punen e juaj,faliminderit per mirkuptim pres pergjegjje nha ana juaj .

 3. molim Vas supruga i ja pokusavamo vec 7 godina ,imali smo i jednu neuspelu vantelesnu , problem je u malom broju spermatozoida , ranije sam imao i problem sa zivim i pokretnim posle pola sata bilo je 0 % sada je to drugacije imam oko 60 % progresivnih , 30% slabopokretnih , sto je super za mene , ali je sdad problem sto imam samo 3 do 4 miliona . Sto jest mali broj sve ukupno. sta nam je raditi , savetovali su nam androloga , pa bih VAs zamolio za savet , predlog . Koja je cena pregleda kod vas i na koji nacin se zakazuje

  • Dragi Ivane,

   Cena pregleda je 2300.00 dinara, ali bih Vam ja predložio da zakažete konsultaciju koja je upola jeftinija i da ponesete sve rezultate koje ste do sada sakupili pa da popričamo o problemu i da čujete moj predlog za dodatna ispitivanja i svakako za terapiju. U Andrologiji postoji određeni protokol ispitivanja, koji obuhvata pored spermograma koje ste radili i hormosko ispitivanje, bakteriološko ispitivanje, ultrazvučni pregled testisa i prostate itd.

   Nazovite nas u radno vreme i zakažite konsultaciju.

   S poštovanjem,

   Bojović Dr Đorđe

 4. Poštovani Dr. Bojoviću,

  Supru i ja pokušavamo već dve godine, imali smo dev neuspele trudnoće. Nakon drugog spontanog, koji se desijo u martu ove godine, sam krenula na ispitivanje i otkrivena mi je trombofilija. Kao preventivu uzimam aspirin 100 i folnu kiselinu ( preporuka mog ginekologa). Od maja ove godine opet pokušavamo ali ništa se ne dešava.
  Prošle nedelje sam opet posetila svog ginekologa, uradila koposkopski pregled, vaginalni cervikalni bris, papu, klamidiju, ureaplazmu, mikoplazmu i sve je uredu. I on je uradio spermogram i spermokulturu.

  SPERMOGRAM:

  Izgled: beličast
  Zapremila ejakulata: 4
  Likvefakcija: 5
  Viskoznost: smanjena
  Koagulacij: da
  pH: 8.5
  Broj spermatozoida/ml: 126
  Broj spermatozoida/Vol: 504
  Progresivno pokretnih: 40
  Pokretnih u mestu: 10
  Nepokretnih: 50
  Leukocita: 5-6

  SPERMOCITOGRAM

  Normalne forme: 67
  Ablormalne forme: 33
  Glava: 6
  Vrat: 0
  Rep: 27

  AGLUTINACIJA +

  TRAJANJE APTINENCIJE 6 dana

  Ja imam 40godina a on 42. Šta govore njegovi rezultati,a spermokultura još nije urađena. Čekamo rezultat.

  Unapred zahvalna

  • Draga Dragana,

   Molim Vas da mi napišete gde je rađen spermogram. Moj savet bi bio da ga suprug ponovi sa 4 dana apstinencije. Takođe bi bilo dobro da na Torlaku uradi MAR test na direktna i indirektna antitela. I svakako da vidim rezultat spermokulture.

   Srdačan pozdrav,

   Bojović Dr Đorđe

 5. Postovani, suprug i ja smo 6,5 godina u braku. Moj muz ima 31. godinu a ja 29. kod mene je problem to sto imam policisticne jajnike a kod muza je poslednji spermogram bio (pre dve godine) bio solidan,samo leukocite je imao. I ja stalno kad sam radila briseve imala sam ureaplasmu pa me izlece,opet kad prodje neki period dobijem je i tako godinama. Opet smo krenuli u borbu,cekam rezultate briseva. Moj suprug ce da odradi spermogram,ja hsg.pre dve godine sam radila shg,kroz desni jajovod je prosla tecnost,a kroz levi nesto kasnije,ali jeste. inace muz mi je taksista. ovog meseca sam pocela da pratim bazalnu temperaturu,po njoj sam imala ovulaciju,ali nista, danas sam dobila.Sta bi ste nam vi preporucili? Da li je nas problem resiv?

  • Draga Aleksandra, problem je sa velikom šansom da se reši, samo je pitanje da li prirodnom oplodnjom, inseminacijom ili vantelesnom oplodnjom. ZA početak na naš mail ordinacija.bojovic@gmail.com pošaljite mi poslednji rezultat suprugovog spermograma.

   Srdačan pozdrav,

   Bojović Dr Đorđe

 6. Sanja Petrovic

  Da li mozete da mi rastumacite spremogram mog supruga, jako nam je hitno dok ne odemo kod svog lekara, rezultati su sledeci: zapremina seminalne tecnosi 3,6, Ph seminalne tecnosti 7,5. Makroskopski pregled likvefakcija uredna, viskoznost uredna. Broj spermatozoida ukupna 180 x 10*6, Broj spermatozoida po ml 50 x 10*6/ml. Pokretljivost a- 37%, b- 32% a+b=69%, c-11%, d-20%. Leukociti u seminalnoj tecnosti 0 x10*6/ml. Morfologija po Krugeru: ovalne forme 28%, akrozomski defekt 10%, vakuolizirane 4%, mikrocefalicne 10%, makrocefalicne 11%, amorfne 11%, tapering 2%, anomalije vrata 10%, anomalije repa 14%. Dijagnoza Normospermia

  • Draga Sanja,

   Rezultat koji ste napisali se kompletno uklapa u referentne vrednosti koje je propisala Svetska Zdravstvena Organizacija. Nalaz je odlican. Ukoliko je i kod Vas sve kako treba, imalo bi smisla da se kod supruga ispita DNK defragmentacija, jer ukoliko kod njega ima vise od 15 % defragmentovanih, oplodna moc je drasticno smanjena.

   Ukoliko Vam bude potrebna konsultacija, budite slobodni da se obratite.

   Bojovic dr Djordje

 7. Poštovani,

  možete li mi protumačiti rezultat spermograma mog dečka? Radimo na bebi već 6 meseci, nakon jednog spontanog, i ništa.

  Dužina apstinencije 4 dana
  Likvefakcija >60 ref. vrednost 1.5ml
  PH vrednost 7.5 ref.vrednost 7.2-7.8
  Fruktoza 1.0 (pozitivna)
  Aglutinacija negativna
  Broj spermatozoida 282.0 jed.mere 10*9/L ref.vrednost >15.0
  Broj spermatozoida po zapremini ejakulata 846.0 jed.mere 10*6/v ref.vrednost >39.0
  Progresivno pokretni spermatozoidi 62% ref.vrednost >32%
  Pokretni spermatozoidi 15%
  Nepokretni 23%
  Normalne forme 64% ref.vrednost >30%
  Patološke forme 36%
  Patologija glave 32%
  Patologija vrata 3%
  Patologija repa 1%
  Leukociti 0,1 jed.mere 10*9/L ref.vrednost 0,58

  Hvala puno!!!

  • Draga Majo,

   Rezultati su apsolutno u okviru referentnih vrednosti.To sugeriše da je verovatno nešto drugo razlog neostajanja u drugom stanju. Savetujem da ukoliko ne dođe do trudnoće u sledeća dva meseca prirodnim putem, dođete da uradimo jedan spermogram u našoj ordinaciji i to sa ili 3 ili 4 dana apstinencije, kako bih pored regularnog spermograma ispitao i FSC (Funtional Sperm Concentration) odnosno ukupan broj plodnih spermatozoida koji bi morao da bude preko 13 miliona po mililitru kako bi zadovoljio kriterijum oplodnje na prirodan način.

   Srdačan pozdrav,

   Bojović Dr Đorđe

 8. Postovani doktore…svi parametri su normalni u spermiogramu supruga koji je radio pre 1godinu od cega je 200000 progresivnih i pokretnih..Zanima me ima li tu materijala za vto..za sve ostale metode cemo pokusati…

 9. Poštovani doktore Bojoviću imam jedno pitanje za Vas, imam proširenu venu -varikokelu, ali spermogram mi je dobar. Interesuje me da li postoji mogućnost da ona izaziva povišen D-dimer ? Jer bio sam kod kardiologa i pulmologa i na osnovu odredjenih pretraga rekli su mi da izvor povišenog D-dimera tražim u nečem drugom, pa mi samo to pada na pamet.Hvala unapred

  • Dragi Darko,

   Mislim da nema uticaja na D dimer, ali prosirenje vene, Varicocelea bi trebala da se na UZ pregledu izmeri kako bi se sa preciznoscu, ili vecom verovatnocom procenilo da li i koliko utice na oplodnu moc.

   Srdacan pozdrav,

   Bojovic dr Djordje

 10. Poštovani Dr. Bojoviću,
  Hteo bih da uradim spermogram te sam hteo Vaše misljenje gde je u Beogradu najbolje to uraditi i da li sa tim rezultatima mogu da zakažem konsultacije kod Vas.
  Hvala.
  Srdačan pozdrav,
  Saša

  • Dragi Saša,

   Moj predlog je da spermogram uradim ja u našoj laboratoriji. Spermograme radim od 1986. godine. Odmah istoga dana ćemo i popricati o nalazu. Zamolio bih da apstinencija bude 3 ili 4 dana
   Srdačan pozdrav,
   Bojović dr Đorđe

 11. Postovani dr. Bojovicu vec 4 god pokusavam da ostanem u drugom stanju. Imamo cerkicu 8 god. Mene zanima koji je proces inseminacije kao i da li je potreban nalaz hsg da bi se uradila inseminacija!? Ovo su nalazi spermograma supruga pa ako mozete da mi preformulisete! Hvala
  Izgled belicast
  Volumen 3.8
  Ph 8.5
  Br.sperm 72.50
  Pokret sperm 45%
  Slabo pokr sperm 10%
  Nepokretni sperm 45%
  Normalne forme 56%
  Patol glave 18%
  Patol vrata 3%
  Patol repa 23%
  Likvefakcija 15min
  Leukociti 4-6
  Eritrociti /
  Epitelne celije /
  Fruktoza 1,0
  Aglutinacija +/-
  Viskoznost normalna

  • Draga Jasmina,

   Pogledao sam nalaz spermograma Vašeg supruga i on apsolutno zadovoljava kvalitet koji je potreban da bi se uradila uspešna inseminacija.
   Što se tiče HSG, odnosno ispitivanja prohodnosti VAših jajovoda, uputno bi bilo da se uradi pre inseminacije jedna od metoda dokazivanja prohodnosti jajovoda. Konkretno ja bih sugerisao Laparoskopiju, koje jeste nešto invazivnija, ali daleko preciznija za tumačenje.
   S obzirom da ste već ostajali u drugom stanju i da imate jedno dete, ukoliko niste imali od porođaja na ovamo upale jajnika, moglo bi da se pokuša sa inseminacijom, ali najviše 2 puta. Optimalni broj pokušaja je 4 i ukoliko ne dođe do trudnoće iz 4 pokušaja, smatra se da treba razmišljati o vantelesnoj oplodnji.

   Sam proces inseminacije je takav da se prethodno kompletno ispitate i Vi i suprug od prisustva urogenitalnih infekcija, pa kada je to sanirano potrebno je na ultrazvučnim pregledima utvrditi prisustvo ovulacije. Toga dana kada Vam je ovulacija suprug dale uzorak sperme nakon predhodne adekvatne apstinencije. Taj uzorak se priprema u laboratoriji tako što se ” pere ” ( sperm wash) i pusti da “isplivaju ” ( swim up ) najkvalitetniji spermatozoidi, koji se uz pomoć katetera ubace duboko u Vašu matericu.

   Srdačan pozdrav,

   Bojović Dr Đorđe

 12. Poštovani, molio bih vas za vaše stručno mišljenje o mom spermogramu i preporuku da li ga i kako treba poboljšati. Spermokultura u redu.
  Laboratorija Konzilijum Bg
  Spermogram
  Izgled beličast
  Zapremina ejakulata 2,5 2-7 ml
  Likvefakcija 12 0-30 min
  Viskoznost povišena
  Koagulacija da
  pH 7 ↓ 7,2-7,8
  Broj spermatozoida/ml 37 20-250 x10^6/ml
  Broj spermatozoida/Vol 92,5 >50 x10^6/Vol
  Progresivno pokretnih 40 >25 %
  Pokretnih u mestu 5 >10 %
  Nepokretnih 55 %
  Leukocita 15-20 U vidnom polju do 15

  Spermocitogram
  Normalne forme 41 >60 %
  Abnormalne forme 59 <40 %
  Glava 6 <30 %
  Vrat 0 <20 %
  Rep 53 <20 %
  Trajanje apstinencije : 3 dana.
  Aglutinacija +

  Hvala Vam.

  • Dragi Nikola,

   Proucio sam Vas rezultat koji ste mi poslali. Mislim da nije los, ali da bi kompletno zadovoljio sve potrebne kriterijume za oplodnju prirodnim putem potrebno je korigovati nekoliko stvari. Prisutan je veci broj leukocita, odnosno belih krvnih zrnaca u semenu nego sto je upbicajeno, sto sugerise da se radi o infekciji. To znaci da bi valjalo da se ispitate pored spermokulture za koju kazete da je u redu, na Chlamidiju Trachomatis, Mycoplasmu Hominis i Ureaplasmu Urealiticum.
   Procenat spermatozoida patoloske gradje je dosta veci nego sto je normalno, a on zavisi pored infekcije o kojoj sam vec pisao, od higijensko dijetetskog rezima koji vodite. Misli se na eventualno pusenje, konzumiranje alkohola, prekomerno konzumiranje kafe, nedovoljno spavanje, narocito u periodu izmedju 00.00 h i 06.00 h. Naravno stres koji u danasnje vreme je jako tesko izbeci, ali na zalost izuzetno ima negativan uticaj na kvalitet semena.
   Budite slobodni da mi se obratite kako bih Vam pomogao da popravite spermogram.

   Srdacan pozdrav,

   Bojovic Dr Djordje

 13. Molim vas daj te mi neki savet. U braku sam 9 god i ostala sam trudna van materice. Imav veliko krvarenje imala sam trudnoce 5 nedeja…
  lekari su mi rakli da treba to samo od sebe da se pocisti ali ja imam i jake bolove u stomaku
  daj te mi neki savet

  • Draga Manuela,

   Izvinjavam se unapred sto nisam najbolje razumeo vas mail. Vanmatericna trudnoca moze da bude jako ozbiljna stvar. Mnogo je vazno da se iskljuce sve moguce komplikacije. Vanmatericna tesko moze sama od sebe da se resi. Vazno je videti koliko je nivo Beta HCG u krvi kod Vas. Ukoliko ste iz Beograda bilo bi dobro da dodjete na pregled kako bi iskljucili mogucnost komplikacija.

   Bojovic dr Djordje

 14. Vidi te doktore ja imam jako veoma veliki problem ostala sam trudna.
  Van materice. I nece da me pocistu doktori. Rekli su mi da ce to sam da se pocisti
  dali me sad razumete …
  Pa bih vas zamolila za savet neki .da mi date..dali poslem ovoga dali cu poslem ovoga moci da ostanem uvopse trudna…

 15. Poštovani doktore,
  molim Vas za savet. Moj suprug i ja pokušavamo već 2 godine da dobijemo bebu. Osim policističnih jajnika, nisam imala nikakvih problema,imam redovne cikluse. Osim jedne biohemijske trudnoće ništa se ne dešava. Svi brisevi su u redu, suprug je radio spermogram, takođe je sve ok.
  Ja bih nešto konkretno da preduzmem, jer posle 2 godine postajem pomalo nestrpljiva.
  Pozdrav

  • Draga Tatjana “Elena”,

   Moj savet bi bio da se obratite doktorki Tanji, sa rezultatima, kako bi Vas ona ispitala malo temeljnije u vezi Vaših policističnih jajnika, hormonskog statusa, moguće insulinske reezistencije itd., a Vaš suprug da se javi meni sa najsvežijim rezultatom spermograma na jedan razgovor.
   To što ste nestrpljivi je sasvim normalan osećaj nakon dve godine bezuspešnog pokušaja da se dođe do trudnoće. Sada je savet da se obratite stručnom licu već nakon 6 meseci pokyšavanja.

   Srdačan pozdrav,

   Bojović Dr Đorđe

 16. Postovani doktore…molim za savet…moj decko je radeo spermogram rezultati su sledeci:
  Zapremina seminalne tecnosti:9,3
  Ph seminalne tecnosti 7,4

 17. Postovani doktore…moj decko je radeo spermogram pa Vas molim da mi protumacite rezultat.Rezultati su sledeci:
  Zapremina seminalne tecnosti:9,3
  Ph seminalne tecnosti 7,4
  Makroskopski pregled:
  likvefakcija-uredna
  viskoznost-uredna
  Broj spermatozoida-ukupan:297,6×10*6
  Broj spermatozoida-po ml:32×10*6/ml
  Pokretljivost(motilitet)
  a-43%
  b-34%
  c-8%
  d-15%
  a+b-77%
  Leukociti u seminalnoj tecnosti:
  0×10*6/ml
  Morfologija spermatozoida(spermocitogram):
  Morfologija po Kugeru:
  ovalne forme-23%
  akrozomski defekt-14%
  vakuolizirane-7%
  mikrocefalicne-11%
  makrocefalicne-10%
  amorfne-10%
  tapering-2%
  anomalije vrata-8%
  anomalije repa-15%
  Dijagnoza:Normospermia

  • Draga Ivana,

   Spermogram koji ste poslali je izuzetno kvalitetan. Svakako da prisustvo Stafilokokus aureusa definitivno smeta i da smanjuje oplodnu moć semena. Moj savet bi bio da se pokuša sa adekvatnim antibioticima po antibiogramu. Kada dobijete rezultat da je spermokultura sterilna, molim Vas da se ponovi spermogram.
   Ukoliko niste, molim Vas da uradite cervikalni i vaginalni bris sa antibiogramom.

   Srdačan pozdrav,

   Bojović Dr Đorđe

 18. Postovani doktore….molim Vas da mi protumacite rezultat spermokulture…mom decku je u spermi nadjena bakterija STAPHYLOCOCCUS AUREUS…i zanima me da li je ova bakterija opasna i da li je moguce da zbog nje me mogu ostati trudna vec god. dana

 19. Postovani doktore, imam pitanje, mozda zvuci glupo ali me zaista muci. Suprug i ja imamo problem sa plodnoscu. Vec 3 godine pokusavamo da dobijemo bebu, ali ne uspeva. Poceli smo sa ispitivanjima prosle godine. Hormoni su u redu, brisevi su bili u redu, radila sam u higijenskom u Nisu, i radila sam HSG, doktorka je ustanovila da su jajovodi prohodni. Ovulacija je na 12. dan. Nije dolazilo do trudnoce pa smo promenili doktorku. Ponovila sam briseve i pokazalo je da imam mikoplazmu i ureaplazmu. Zanima me da li je moguce da su mi jajovodi zacepljeni zbog toga? Ili da su nalazi bili pogresni?

  • Draga Lena,

   Rezultati briseva mogu da budu i lažno pozitivni i lažno negativni. Najbolje je da se opredelite za referentnu mikrobiološku laboratoriju. Ukoliko je rezultat u kojem su izolovali kod VAs i Mycoplasmu Hominis i Ureaplasmu Urealiticum tačan, na žalost svakako da postoji mogućnost da je to ostavilo efekta na jajovodima. Jajovode ne treba zamišljati kao vodovodne cevi koji su ili prohodni ili zapušeni, jer je i kada su prohodni moguće da na nekim delovima postoje suženja kao posledica prethodnih infekcija, pa je u tim slučajevima češće moguće da dođe do vanmaterične trudnoće.

   Predlažem da ponovimo briseve, kako bi sa sigurnošću znali da li je infekcija prisutna ili ne, ali kod oba partnera.

   Bojović Dr Đorđe

   • Hvala na odgovoru. Imala bih jos jedno pitanje, da se ustanovi da imam zapusene jajovode, da li bi jedina solucija bila VTO?

 20. zamolio bih vas da mi kazete dal mi je spermogram u redu i dal mozemo supruga i ja doci do potomstva prirodnim putem?
  zapremina ejakulatau cm3 5,0 vreme razvodnjavanja 15 minuta
  viskozitet NORMALAN ph vrednost 8
  normokineza 40%
  hipokineza 10%
  akineza 50%
  broj u 1 cm3 32 187 500
  broj u celom ejakulatu 160 937 500
  normalne forme:90,0%
  patoloske forme 10,0%
  hvala Vam unapred
  s’postovanjem Predrag..

  • Dragi Predraže,

   Od svih vrednosti spermograma koje ste mi poslali jedina koja odstupa od referentnih vrednosti koje je postavila Svetska Zdravstvena Organizacija samo je pH van opsega. Kod Vas je 8 a referentna vrednost je između 7,2 i 7,8.
   Niste mi naveli u kojoj laboratoriji je urađen spermogram i sa koliko dana apstinencije.
   Apsolutno se može očekivati trudnoća prirodnim putem začeta što se tiče Vašeg spermograma. Da bi povećali oplodnu moć ejakulata savetujem da uzimate Vitamin C i Vitamin E.

   Srdačan pozdrav,

   Bojović Dr Đorđe

 21. Postovani, obracam se prvi put u nadi da mozete da mi date nadu. Ja imam cerkicu od 7 godina iz prvog braka, i nikada nisam imala problema da ostanem trudna. Ali danas zelim jos jedno dete, i to sa covekom koji je HIV pozitivan. Da li je moguce da vantelesnom oplodnjom dobijemo bebu, i kakva bi procedura bila. Po svemu sto sam kod nas procitala, uvek fali ” nesto”, sto se kod nas ne radi vec u inostranstvu. Hvala unapred.

  • Draga Zvončice,

   Nisam dovoljno stručan u toj oblasti. Ono što mogu da uradim je da kada se vratimo sa odmora (13.09.) me podsetite sa istim pitanjem kako bih kontaktirao stručnjake od kojih očekujem pravi odgovor.

   Srdačan pozdrav,

   Bojović Dr Đorđe

 22. Jovanovic Martin

  Postovani Dr. Bojovic

  Moje ime je Jovanovic Martin, 42 Godine, ozenjen u braku desetinu godina,obracam se vama po prvi pugt u nadi da mi mozete pomoci.Pokusavam vec neko izvrsno vreme da Vas ili nekog dobijem Telefonskim putem nazalost nejavlja se niko. Molim vas da mi odgovorite, hteo bih da zakazem Termin kod vas u Ordinaciju.

  Hvala unapred,
  S postovanjem.
  Jovanovic Martin

  • Dragi Martine,

   Radno vreme je pon-sre-pet 13-21 h i uto-čet 09-16 h. Brojevi telefona su 0113115615 i 0113130063 i broj mobilnog 063224517.

   Javite se i zakažite pregled.

   Bojović dr Djordje

 23. Mm je do februara meseca ove godine imao dobar spermogram, a onda u februaru je imao upalu levog testisa, primio 14 gentamicina i pio antibiotike… Nakon 3 meseca od upale, odradio je spermogram koji nije pokazao ni jedan spermatozoid…dobio je da pije razne vitamine i spermogram odradjen pre par dana je takodje ravan nuli…urolog mu je rekao da “se strpi” 2-3 meseca i da odradi ponovo spermogram…radio je briseve urea, mikoplazma i klamidija koji su negativni…mi se lecimo od steriliteta vec 10 godina i da ne zaboravim, dve godine pre upale imao je serihiju koju sada nema…molim vas za savet sta da radimo dalje…hvala

  • Draga Melanija,

   Prvi korak bi bio da se uradi hormosko ispitivanje kod supruga kako bi ustanovili u kakvom su stanju hipofiza i testisi. U isto vreme ukoliko stignu dobri rezultati hormona to će povećati šansu da je spermatogeneza očuvana a da je došlo samo do fizičkog zapušenja kanala kojim ejakulat izlazi iz testisa napolje. U tom slučaju postoji dobra šansa da se materijal može dobti punkcijom (PESA) i koristiti ukoliko je dobrog kvaliteta za inseminaciju, a ukoliko je slabijeg za vantelesnu oplodnju.

   Srdačan pozdrav,
   Bojović Dr Đorđe

   • Hvala na odgovoru…radio je hormonski status i izgleda ovako:
    fsh-7.3, reč.vred od 1.3 do 11.3
    Lh – 8.2, reč.vred od 2.8 do 6.8
    Prolaktin – 391, reč.vred od 87do 392
    Testosteron – 1.5, reč.vred od 2 do 11
    Ako moze Vaše mišljenje
    Hvala

 24. Postovani doktore, imam stalnog partnera, nijedno od nas nije imalo seksualne odnose pre ovoga i nijedno u medjuvremenu nije imalo odnose da nekim pored. Cesto imamo odnose bez zastite i nakon toga moj decko dobije genitalnu infekciju kandidom. Kada duze vreme koristimo zastitu nema nikakve infekcije. E sada, problem je u tome sto ja nisam imala nikakve simptome, a on je dobijao infekciju koja kod muskaraca ne moze da se javi sama od sebe 5 puta u godinu dana. Desavalo se takodje da on ne dobije infekciju nakon nezasticenog odnosa. Alu previse cesto je imao infekciju da bi bio slucaj da ja nisam prenosilac. Da li je moguce da sam ja uvek bila uzrocnik bez ikakvih simptoma? Da li je moguce da se kod zena konstantno javlja i nestaje kandida vise puta u roku od godinu dana? Molim Vas, kazite mi u cemu bi mogao da bude problem. Hvala unapred.

  • Draga Majo,

   Candida se kod žena normalno nalazi u vagini, ali u manjem postotku, oko 20 a 30 % ukupne vaginalne flore. Dominantno je prisustvo Lactobacilusa. Kada se ta ravnoteža izmeni počinje da dominira Candida i tada počinju simptomi. U celoj priči je izuzetno važno opšte zdravstveno stanje i Vas i partnera.
   Predlažem da se javite ginekologu u najbližem domu zdravlja i on će Vam sigurno rešiti problem. To nije genitalna infekcija,

   Srdačan pozdrav,

   Bojović dr Djordje

 25. Postovani doktore moliim vas da da mi tumacite da li je spermogram rezultati u redu.
  Likvefikacija zavrsena <30 min

  • Likvefikacija zavrsena <30 min
   Izgled normalan
   Viskozitet 0 stepen
   Koagulacija ne
   Zapremina ejakulata 5,9 ml 2-10
   PH 7,2 7.2

  • Postovani doktore molim vas da mi tumacite suprug je uradio
   spermogram kakvi su rezultati dali su dobri . likvefikacija zavrsena 50
   Progresivno pokretni a) 0,70 >0.25
   Slabo pokretni b)0,20 >0,10
   Nepokretni c) 0,10
   Leokociti u vidnom polju 3-4 1-2
   Ostale celije 2-3 bleda er 10/L
   Fruktoza pozitivan
   Aglutinacija nema
   Normale forme 0,80 % >0,50
   Abnormale forme 0,20 %
   Stepen pokretkjivosti. 3. 3-4
   Oblik kretanja 2. 1-2.
   Unapred hvala

   • Draga Alisa,

    Rezultat koji ste mi poslali je u okviru granica referentnih vrednosti, što znači da je dobar.
    Moj savet je da ukoliko ne dođe do trudnoće u roku od 3 meseca, suprug ponovi rezultat u nekoj laboratoriji koja je usko specijalizovana za spermograme, jer sam primetio da su referentne vrednosti u toj laboratoriji u kojoj je uradio spermogram zastarele. Svetska zdravstvena organizacija je pre 7 godina promenila referentne vrednosti i mišljenja sam da laboratorije koje se usko bave tom problematikom shodno tome i menjaju svoje referentne vrednosti.

    Srdačno Vas pozdravljam,

    Bojović dr Đorđe

 26. Broj spermatoizida 32 10-9/L 20-250
  Broj spermatozoida 188,8 10-9 /V >50

 27. Poštovani doktore, molio bih Vas da mi odgovorite da li se sa ovakvim nalazom spermograma može uraditi inseminacija:
  Volumen 3,2ml (1,5-5 ml)
  Boja sivo bela, oplascentna
  Likfencija zavrsena posle 50 min (15-60 min)
  Viskoznost 2 (0-4)
  Ph 7,5 (7,2-8)
  Koncentracija sper./ml 10,3 x 1.000.000/ml (20-250×1.000.000/ml)
  Broj leukocita 2 x 1.000.000/ml (0-7 x 1.000.000/ml)
  Aglutinacija 2 (0-4)
  Progresivno pokretni 5%
  Slaba progresija 5%
  Pokretni bez progresije 20%
  Nepokretni 70%
  Normalni oblici 5%
  Abnormalnost glave 30%
  Abnormalnost vrata 50%
  Abnormalnost repa 15%

  • Dragi Damire,

   Inseminacija može da se uradi jer ima progresivno pokretnih spewrmatozoida. Međutim mišljenja sam da ih je nedovoljno da bi uspela inseminacija. Ranije su se inseminacije radile sa velikim brojem pokušaja jer nije preterano komplikovana procedura niti previše skupa.
   Oni doktori koji se usko bave ovom problematikom ne pristaju da urade više od 4 pokušaja. To znači da NE TREBA, trošiti nijedan pokušaj ukoliko bilo koji uslov da bi inseminacija uspela nedostaje, a u Vašem slučaju trenutno nedostaje još progresivno pokretnih spermatozoida kako bi imali uzorak sa kojim očekujemo uspešnu inseminaciju.

   Srdačno Vas pozdravljam,

   Bojović Dr Đorđe

 28. Postovani doktore imam pitanje supruga je radila embriotransfer prije 9 dana samo.jedan embrion je bio pogodan za transfer i dobro se razvijao od ukupno 8,4 nisu nikako reagovala 3 su.krenula sa razvojom ali su stali jedan je samo ostao za oplodnju pa me zanima sada znam da je nerealno pitanje kplike su sanse da se taj embrion vezao za maternicu i da li mozemo da uradimo test na.trudnocu 11 dan nakon punkcije 9 nakon ET…hvala vam.unapred oboje smo mladi supruga ima 26 godina ako ista to znaci za razvoj embriona…i uspjesnost vto…

  • Dragi Dejane,

   Moj savet je da ne budete nestrpljivi. Beta HCG iz krvi uradite najranije 12. dana od embriotransfera.
   Podatak da je samo 1 embrion ubačen nikako ne znači da su male šanse da supruga ostane trudna.
   Međutim ukoliko ne uspe ovoga puta, ne treba srljati sa novim pokušajem dok se podrobno ne ispita razlog zbog kojega je samo jedan embrion za oplodnju od osam.

   Srdačno Vas pozdravljam,

   Bojović dr Đorđe

 29. Hvala puno na savjetu…pozdrav

 30. Dobro vece,

  Citam vase odgovore u kojima cesto navodite pitanje laboratorije u kojoj je spermogram radjen.Zamolila bih vas,ukoliko je moguce za preporuku za laboratoriju. Unapred hvala

  • Draga Jelena,

   Izvinjavam se na odgovoru sa zakašnjenjem, upravo smo se vratili sa godišnjeg odmora sa Lastova. Da Vam pojasnim. U normalnom svetu postoji unutrašnja i spoljašnja kontrola rada laboratorija. Kod nas trenutno samo u Bgd. Se spermogram radi u više od sto laboratorija. Problem je što se time bave i usko specijalizovane laboratorije i laboratorije koe rade krvnu sliku, hormone pa usput i spermogram.
   Konkretan odgovor bi bio: Laboratorija Urološke klinike u Birčaninovoj, Uromedica u Kneza Miloša, TTC Vinke Maletić i moja malenkost sa 31 godinom iskustva u rađenju spermograma.

   Srdačno Vas pozdravljam,

   Bojović dr Đorđe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Adresa:

Mesto: Beograd Adresa: Zorana Đinđića 62 Telefon: 011/311-5615, 313-0063 Radno vreme: pon,sre,pet: 13-20h i uto,cet,sub: 09-16h

Kalendar

September 2012
M T W T F S S
    Oct »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Nedavne poruke