Ziveti danas

Ziveti u danasnjem vremenu, mada bih mogla da se pozovem i na 21. vek nije bas jednostavno. U pomalo  uvredljivom suzivotu u uzajamnom nepoverenju medju ljudima, apelovati na solidarnost zvuci bizarno…

Da li to ima veze sa godinama starosti ili sa godinama ovog savremenog doba, ali mi se cini da smo izgubljeni, usamljeni, razocarani…

Nekada su se npr. birale profesije, kada se izuzmu licni afiniteti, po nekoj zelji da se pomogne opstoj populaciji. Licni interesi su bili sekundarni. ili su se skrivali, manje ili vise svesno. U 80-tim je npr Bob Geldof pokrenuo ” Live aid” koncerte koje su prihvatili mnogi pop muzicari Evrope. Pozar potrebe da se pomogne drugome se prosirio po tlu Severne Amerike i kao eho ponovo vratio ka Evropi u zvuku poznatih tenora i ostalih velikana klasicne muzike.

Danas, posebno kod nas, sto rece Lidija, moja dugogodisnja pacijentkinja, samo nesto prodajemo, kupujemo i opet preprodajemo. Kao da smo izgubili motiv i inspiraciju.

Pocetkom tih istih, gore pomenutih 80-tih, upisivali smo medicinu iz, tada modernih, altruistickih pobuda. Znalo se i tada da su to, i slicna zanimanja cenjena. Ispunjavala su onog koji je istrajavao na tom putu. Doktori su bili razreseni brige o materijalnom. Radili su svoj posao, dobijali platu. Posecivali su kongrese i strucne skupove, i cini se, iskrenije se druzili.

Dodjose i neka druga, cudna vremena naravno, ne sama od sebe. Mi smo bili induktori. Manje, vise. I postadose neke dreuge stvari bitnije. Nesto kao u onoj igri sa stolicama. Ko ostane poslednji na nogama, odnosno bez stolice, kao da je imao rogove. Prosto, tada smo voleli da pripadamo jedni drugima. Nismo se zaklanjali iza mobilnih telefona, I pad-ova, phone-ova i book-ova.

Doduse, mnoge stvari smo saznavali zajedno. Iz romana, koje smo razmenjivali. U vecerima, kada smo “prizivali duhove”, ostajali bismo budni do jutarnjih sati u prici i ludom smehu, zaboravljajuci da ponovo nismo uspeli u okultnom naumu.

Imali smo zelju da jedni druge prosvetlimo, naucimo, opomenemo. Menjali smo stavove, ne iz razocarnja, vec iz zelje da budemo bolji i da svet oko nas bude bolji.

Napravila sam malo duzi uvod. Ko me ne poznaje, pomislice, omaklo mi se ! ;)

 

23 Responses to Ziveti danas

 1. Postovani, da li mi možete dati misljenje o rezultatima spermograma.
  Izgled :bjelicasto zut
  Volumen: 2ccm3
  Viskoznost:dobra
  Ph:710
  Broj spermatozoida u 1ml: 3x10na6(3 miliona)
  Pokretljivost u prva 2 sata:
  1)aktivni 35%
  1a) brzo pokretni 25%
  1b) sporo pokretni 10%
  2) u mjestu 20%
  3) nepokretni 45%
  Vitalnost:
  Zivi 80%;mrtvi 20%

  Normalni spermatozoidi 80%
  Abnormalne forme 20%
  Abnormalnost glave 10%
  Abnormalnost repa 5%
  Abnormalnost vrata 5%

  Hvala puno

  • Dragi Ivane, već pri pogledu na rezultat koji ste mi poslali jedan parametar BODE OČI. A to je broj spermatozoida koji je dosta mali. Naime za normalan spermogram je donja granica 15 miliona po mililitru, a u laboratoriji u kojoj ste uradili spermogram su izbrojali da imate samo 3 miliona po mililitru. Sve ostalo je dobro. Trenutno se sa takvim spermogram može raditi komotno VTO, a uz ispitivanje i lečenje deluje ostvarivo da se popravi do nivoa da ima smisla pšokušati sa inseminacijom. To nikako ne znači da ne može da se popravi i do nivoa da prirodnim putem dođe do trudnoće, ali za tako nešto je neophodno da kod supruge sve bude idealno, a kod Vas da imamo sreće da izolujemo odakle potiče glavna opstrukcija i uz njeno otklanjanje i ordinarenje adekvatne terapije postignemo značajno poboljšanje broja spermatozoida.

   Bojović Dr Đorđe

   • Postovani doktore, uradio sam kontrolni spermogram pa bih Vas opet zamolio za misljenje

    Izgled :sivkasto bjelicast
    Volumen: 4ccm3
    Viskoznost:dobra
    Ph:7,0
    Broj spermatozoida u 1ml: 24x10na6
    Pokretljivost u prva 2 sata:
    1)aktivni 40%
    1a) brzo pokretni 10%
    1b) sporo pokretni 30%
    2) u mjestu 30%
    3) nepokretni 30%
    Vitalnost:
    Zivi 80%;mrtvi 20%

    Normalni spermatozoidi 85%
    Abnormalne forme 15%
    Abnormalnost glave 5%
    Abnormalnost repa 5%
    Abnormalnost vrata 5%

    Hvala puno na izdvojenom vremenu.
    S postovanjem,
    Ivan

    • DRagi Ivane ovaj spermogram je sasvim normalan. Dijagnoza NORMOZOOSPERMIA. Ukoliko je urađen u laboratoriji koja se usko bavi time, nema brige. Ukoliko za 6 meseci ne dođe do trudnoće ima smisla da ga ponovite u nekoj drugoj laboratoriji, ali i da se supruga detaljno ispita.

     Bojović Dr Đorđe

    • Hvala puno :-)

 2. Poštovani dr Bojović,
  Kako sa FSH 22,5 i AMH 0,19 povećati mogućnost ostajanja u drugom stanju prirodnim putem u 41. godini?
  Pozdrav i hvala

  • Draga Marija i FSH i AMH nam govore o tome kakva je ostala rezerva jajnih ćelija u Vašim jajnicima. Na osnovu vrednosti koje ste nam poslali, jako mala rezerva. Same vrednosti možemo i brzo i lako da dovedemo u normalu, ali to ne bi značilo da smo rešili problem, jer onda one ne bi predstavljale realno stanje.
   Dešava se da ukoliko osoba drastično promeni način života, navike u ishrani i koristi njoj neophodne i potrebne suplemente, da se stanje popravi, ali to nije pravilo.
   Kod nas se Dr Tatjana Bojović bavi tom problematikom, pa Vam toplo preporučujem da zakažete pregled kod nje.

   Bojović Dr Đorđe

 3. Postovani..iza sebe imam neuspesnu vto u pitanju je kriptozoospermija,u par davanja uzoraka nadjeni su neki pokretno,nekom metodom kroz neku centrifugu,recite mi da li bi punkcijom testisa pronasli boljeg kvaliteta spermatozoida od onih u svezem uzorku..hvala

 4. Postovani doktore, moje ime je Marjan i imam 40 godina. Molim Vas da mi pojasnite rezultate, jer godinu dana pokusavam da se sa suprugom ostvarim kao roditelj.Zapremina 2,8, ph 7,8,fruktoza 1,0+,aglutinacija negativna.Br.spermatozoida 82,pokretni 26,slabo pokretni 30, nepokretni 44,normalni 47, patoloske forme 33, leukociti 13, eritrociti 2, epi.celije 1.Hvala unapred na trudu i izdvojenom vremenu. Srdacan pozdra, Marjan

  • Dragi Marjane, spermogram koji ste mi prezentovali ne izgleda uopšte loše. Uz male korekcije to bi bio odličan rezultat. Procenat progresivno pokretnih treba da bude najmanje 32%, a kod Vas su izračunali da imate 26% takvih.
   Uz korigovanje životnih navika i adekvatnu terapiju, ukoliko je spermogram urađen korektno, trebalo bi 3 do 6 meseci da bude sasvim u okviru referentnih vrednosti.

   Bojović Dr Đorđe

 5. Postovani, da li je sa ovakvim rezultatima spermograma moguce da do trudnoce dodje.prirodnim putem. Kolicina u ml: 3,0 ml, br.spermatozoida u ml: 59,0×10 6/ml, br.spermat.u ejakuatu: 177,0×10 6, zivih sprematozoida:38%. Ukupno pokretnih: 38 % od toga: aktivna progresija( A) 15%, slaba progresija(B) 15%, bez progresije (C) 8%, nepokretnih (D) 62%. Normalna oblika:27%, patoloskih oblika 73% od toga: defekt glave 50%, defekt vrata i srednjeg dela 23%, defekt repa /, citoplazmatske frafmentacije /. Suprug je pusac. Cime bi mogli poboljsati rezultat spermograma, puno bi nam znacio vas odgovor obzirom da zivimo u inostranstvu.

  • Draga Mina, sa ovakvim spermogramom apsolutno može da dđe do oplodnje prirodnim putem, samo je mogućnost da se to dogodi smanjena zbog nekoliko parametara koji odstupaju od referentnih vrednosti. kao što je procenat progresivno pokretnih spermatozoida koji treba da bude najmanje 32 % a kod Vašeg supruga su izračunali da ima samo 15% sa aktivnom progresijom. I procenat spermatozoida sa normalnom morfologijom treba da bude najmanje 30% a kod supruga je 27%.
   Što se pušenja tiče, trebao bi ili da prekine sa time ili ukoliko ne može da puši maksimalno 10 cigareta dnevno jer preko toga drastično raste štetni uticaj.
   Jako je važno da provodi najmanje 2 sata na dnevnoj svetlosti, da se bavi fizičkom aktivnošću i da gleda da spava uvek između ponoći i 06.00 h sa time da može i ranije da legne i kasnije da ustane.
   Treba ispitati stanje urogenitalne infekcije i izlečiti isto ukoliko se izoluje prisustvo neke bakterije.

   Bojović Dr Đorđe

   • Hvala puno, da li profertil pomaze?

    • Draga Mina, apsolutno pomaže. To je jedan jako kvalitetan preparat koji je već duže na tržištu, koji predstavlja precizno pripremljenu kombinaciju aminokiselina, oligoelemenata i vitamina koji su neophodni u procesu spermatogeneze.
     Medjutim do bržeg uspeha u lečenju obično dolazimo kada uz Profertil dajemo i pravi medicinski lek. Ali da bi to uradili moramo da imamo jasnu indikaciju na osnovu ispitivanja.

     Bojović dr Djordje

 6. Postovani Dr.Bojovicu,
  Da li mi mozete reci sta da radim u situaciji gfje imam odstupanja u nalazu spermorgrama a u vidu da su spermatozoidi nepokretni85%, i da je patologija glave 70%.
  Sve ostale vrednosti su u normalno?
  Unaprijed zahvalan.

  • Dragi Bojane, sa takvim spermogramom bi trebali da prođete kroz ceo Androloški protokol, a to podrazumeva detaljnu konsultacviju sa Andrologom-Urologom, pregled genitalija, kompletno ispitivanje urogenitalne infekcije, hormonski status. Pa tek onda dogovor o adekvatnoj terapiji i kontrolni spermogram nakon toga.

   Bojović Dr Đorđe

   • poštovani doktore,
    Hvala vam puno na bitnom informisanju. Tako cu i uraditi.
    Upravo mi je stigao i nalaz spermokulture koji pokazuje da nema bakterija.
    Odradiću sve što ste naveli.

    Srdačan pozdrav

   • Poštovani Dr.Bojoviću,
    Pišem Vam opet, jer spermogram o kom sam vas prvo pitao sam radio u Klinici za koju su mi doktori rekli da ne rade dobro i da njihove vrijednosti nisu dobre.
    Odradio sam drugi spermogram u drzavnoj ambulanti po preporuci doktorice i malo je drugačiji, pa me zanima vaše mišljenje u vezi njega.
    Likvefakcija: Kompletna
    Viskoznost Uvecana ++
    Izgled: Svijetao Opalescentan
    Ph 7,8 (7,2-8)
    Zapremina 5,5l N.V (>1.5ml)
    Koncentracija : Br/ml 6,5 x 10 (>15×10/ml)
    ukupan broj: 35,75x 10N.V (>40x10N.V)
    Brzi 20%
    Spori 20%
    in Situ 10%
    Nepokretni 50%
    Normalne forme 4% (>4%)
    Leukociti: 0
    Eritrociti: 0
    Zone aglutinacije : nisu prisutne

    Interesuje me Vaše mišljenje za ovakav spermogram.
    Na pregledu kod doktora urologa sam dobio terapiju: Profertil 1×2.
    Molim Vas za mišljenje da li piti tu terpaiju ili ipak pokušati ispraviti na drugi način.
    Takođe sam dobio informaciju da na losiju viskoznost i izgled, moze da utice i kandida.

    Molim vas za vaše mišeljenje i odgovor.

    Unaprijed sam puno zahvalan.
    Bojan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Adresa:

Adresa: Zorana Đinđića 62 Telefon: 011/311-5615, 313-0063 Radno vreme:pon-uto-čet-pet 11:30-19:30 Sredom 09:00-16:00
Subotom i nedeljom NE RADIMO

Kalendar

December 2021
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Nedavne poruke