Ziveti danas

Ziveti u danasnjem vremenu, mada bih mogla da se pozovem i na 21. vek nije bas jednostavno. U pomalo  uvredljivom suzivotu u uzajamnom nepoverenju medju ljudima, apelovati na solidarnost zvuci bizarno…

Da li to ima veze sa godinama starosti ili sa godinama ovog savremenog doba, ali mi se cini da smo izgubljeni, usamljeni, razocarani…

Nekada su se npr. birale profesije, kada se izuzmu licni afiniteti, po nekoj zelji da se pomogne opstoj populaciji. Licni interesi su bili sekundarni. ili su se skrivali, manje ili vise svesno. U 80-tim je npr Bob Geldof pokrenuo ” Live aid” koncerte koje su prihvatili mnogi pop muzicari Evrope. Pozar potrebe da se pomogne drugome se prosirio po tlu Severne Amerike i kao eho ponovo vratio ka Evropi u zvuku poznatih tenora i ostalih velikana klasicne muzike.

Danas, posebno kod nas, sto rece Lidija, moja dugogodisnja pacijentkinja, samo nesto prodajemo, kupujemo i opet preprodajemo. Kao da smo izgubili motiv i inspiraciju.

Pocetkom tih istih, gore pomenutih 80-tih, upisivali smo medicinu iz, tada modernih, altruistickih pobuda. Znalo se i tada da su to, i slicna zanimanja cenjena. Ispunjavala su onog koji je istrajavao na tom putu. Doktori su bili razreseni brige o materijalnom. Radili su svoj posao, dobijali platu. Posecivali su kongrese i strucne skupove, i cini se, iskrenije se druzili.

Dodjose i neka druga, cudna vremena naravno, ne sama od sebe. Mi smo bili induktori. Manje, vise. I postadose neke dreuge stvari bitnije. Nesto kao u onoj igri sa stolicama. Ko ostane poslednji na nogama, odnosno bez stolice, kao da je imao rogove. Prosto, tada smo voleli da pripadamo jedni drugima. Nismo se zaklanjali iza mobilnih telefona, I pad-ova, phone-ova i book-ova.

Doduse, mnoge stvari smo saznavali zajedno. Iz romana, koje smo razmenjivali. U vecerima, kada smo “prizivali duhove”, ostajali bismo budni do jutarnjih sati u prici i ludom smehu, zaboravljajuci da ponovo nismo uspeli u okultnom naumu.

Imali smo zelju da jedni druge prosvetlimo, naucimo, opomenemo. Menjali smo stavove, ne iz razocarnja, vec iz zelje da budemo bolji i da svet oko nas bude bolji.

Napravila sam malo duzi uvod. Ko me ne poznaje, pomislice, omaklo mi se ! ;)

 

11 Responses to Ziveti danas

 1. Postovani, da li je sa ovakvim rezultatima spermograma moguce da do trudnoce dodje.prirodnim putem. Kolicina u ml: 3,0 ml, br.spermatozoida u ml: 59,0×10 6/ml, br.spermat.u ejakuatu: 177,0×10 6, zivih sprematozoida:38%. Ukupno pokretnih: 38 % od toga: aktivna progresija( A) 15%, slaba progresija(B) 15%, bez progresije (C) 8%, nepokretnih (D) 62%. Normalna oblika:27%, patoloskih oblika 73% od toga: defekt glave 50%, defekt vrata i srednjeg dela 23%, defekt repa /, citoplazmatske frafmentacije /. Suprug je pusac. Cime bi mogli poboljsati rezultat spermograma, puno bi nam znacio vas odgovor obzirom da zivimo u inostranstvu.

  • Draga Mina, sa ovakvim spermogramom apsolutno može da dđe do oplodnje prirodnim putem, samo je mogućnost da se to dogodi smanjena zbog nekoliko parametara koji odstupaju od referentnih vrednosti. kao što je procenat progresivno pokretnih spermatozoida koji treba da bude najmanje 32 % a kod Vašeg supruga su izračunali da ima samo 15% sa aktivnom progresijom. I procenat spermatozoida sa normalnom morfologijom treba da bude najmanje 30% a kod supruga je 27%.
   Što se pušenja tiče, trebao bi ili da prekine sa time ili ukoliko ne može da puši maksimalno 10 cigareta dnevno jer preko toga drastično raste štetni uticaj.
   Jako je važno da provodi najmanje 2 sata na dnevnoj svetlosti, da se bavi fizičkom aktivnošću i da gleda da spava uvek između ponoći i 06.00 h sa time da može i ranije da legne i kasnije da ustane.
   Treba ispitati stanje urogenitalne infekcije i izlečiti isto ukoliko se izoluje prisustvo neke bakterije.

   Bojović Dr Đorđe

   • Hvala puno, da li profertil pomaze?

    • Draga Mina, apsolutno pomaže. To je jedan jako kvalitetan preparat koji je već duže na tržištu, koji predstavlja precizno pripremljenu kombinaciju aminokiselina, oligoelemenata i vitamina koji su neophodni u procesu spermatogeneze.
     Medjutim do bržeg uspeha u lečenju obično dolazimo kada uz Profertil dajemo i pravi medicinski lek. Ali da bi to uradili moramo da imamo jasnu indikaciju na osnovu ispitivanja.

     Bojović dr Djordje

 2. Postovani Dr.Bojovicu,
  Da li mi mozete reci sta da radim u situaciji gfje imam odstupanja u nalazu spermorgrama a u vidu da su spermatozoidi nepokretni85%, i da je patologija glave 70%.
  Sve ostale vrednosti su u normalno?
  Unaprijed zahvalan.

  • Dragi Bojane, sa takvim spermogramom bi trebali da prođete kroz ceo Androloški protokol, a to podrazumeva detaljnu konsultacviju sa Andrologom-Urologom, pregled genitalija, kompletno ispitivanje urogenitalne infekcije, hormonski status. Pa tek onda dogovor o adekvatnoj terapiji i kontrolni spermogram nakon toga.

   Bojović Dr Đorđe

   • poštovani doktore,
    Hvala vam puno na bitnom informisanju. Tako cu i uraditi.
    Upravo mi je stigao i nalaz spermokulture koji pokazuje da nema bakterija.
    Odradiću sve što ste naveli.

    Srdačan pozdrav

   • Poštovani Dr.Bojoviću,
    Pišem Vam opet, jer spermogram o kom sam vas prvo pitao sam radio u Klinici za koju su mi doktori rekli da ne rade dobro i da njihove vrijednosti nisu dobre.
    Odradio sam drugi spermogram u drzavnoj ambulanti po preporuci doktorice i malo je drugačiji, pa me zanima vaše mišljenje u vezi njega.
    Likvefakcija: Kompletna
    Viskoznost Uvecana ++
    Izgled: Svijetao Opalescentan
    Ph 7,8 (7,2-8)
    Zapremina 5,5l N.V (>1.5ml)
    Koncentracija : Br/ml 6,5 x 10 (>15×10/ml)
    ukupan broj: 35,75x 10N.V (>40x10N.V)
    Brzi 20%
    Spori 20%
    in Situ 10%
    Nepokretni 50%
    Normalne forme 4% (>4%)
    Leukociti: 0
    Eritrociti: 0
    Zone aglutinacije : nisu prisutne

    Interesuje me Vaše mišljenje za ovakav spermogram.
    Na pregledu kod doktora urologa sam dobio terapiju: Profertil 1×2.
    Molim Vas za mišljenje da li piti tu terpaiju ili ipak pokušati ispraviti na drugi način.
    Takođe sam dobio informaciju da na losiju viskoznost i izgled, moze da utice i kandida.

    Molim vas za vaše mišeljenje i odgovor.

    Unaprijed sam puno zahvalan.
    Bojan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Adresa:

Adresa: Zorana Đinđića 62 Telefon: 011/311-5615, 313-0063 Radno vreme:pon-uto-čet-pet 11:30-19:30 Sredom 09:00-16:00
Subotom i nedeljom NE RADIMO

Kalendar

August 2020
M T W T F S S
« Oct    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Nedavne poruke