Gde se nalazimo

mapa

69 Responses to Gde se nalazimo

 1. Postovani,

  Vec 4 godine pokusavamo da zatrudnim. Moji sistemtaski pregledi su dobri, folikule imam, hormoni 2 dan mens odlicni. Problem sa stitnom zlezdom nemam, zdrava sam.

  Da li mozete da mi protumacite ovaj spermogram

  Izgled- zuckast
  Zapremina ejakulata 4 ( 2-7ml)
  Likvefakcija 10 (0-30min)
  Viskoznost povisena
  Br sperm/ml 97 ( 20-250 x10^6ml)
  Br sperm/vol 388 ( >50 x10^6/vol)
  Progresivno pokrernih 45 (>25%)
  Pokretnih u mestu 5 (>10%)
  Nepokretnih 50
  Leukocita 12-15 ( u vidnom polju do 15)

  Spermocitogram
  Normalne forme 39 (>60%)
  Abnormalne forme 61 ( <40%)
  Glava 14 ( <30%)
  Vrat 3 (<20%)
  Rep 44 (<20%)

  • Draga Jovana, radi se o dosta solidnom spermogramu, mada prisutno je nekoliko odstupanja. Samo ću njih i komentarisati. Dakle smanjena oplodna moć spermatozoida zbog pojačanom viskoziteta ejakulata što treba korigovati. Broj Leukocita koji je 12-15 Le (po izveštaju laboratorije OK), mada ja mislim da tu leži odgovor na pitanje u vezi pojačanog viskoziteta. Potrebno je kompletno ispitati urogenitalnu infekciju. I na kraju možda najveće odstupanje koje je vezano za morfologiju spermatozoida koja treba da ima najmanje 60% sa normalnom, a trenutno je taj procenat 39%.

   Bojović Dr Đorđe

  • Poštovani, molim za pomoć, naime suprug u ja radimo na potomstvu već godinu dana, on je danas išao na spermogram, rezultati nam nisu jadni, naime sve je u parametrima koji su naznačeni sem aglutinacija za koju piše da treba da bude do do 5%, a njemu je u rezultatu 20%. Kako se leči navedeno, sta znaci, i da li tk moze sa predstavlja prilikom prilikom začeća.

   • Draga Jasmina, prisustvo aglutinacije u semenu smanjuje njegovu oplodnu moć. To i jeste razlog da se ispita kompletno stanje urogenitalne infekcije koja je najčešći uzrok aglutinacije. To znači spermokultura sa antibiogramom, bris na Hlamidiju, Mikoplazmu i Ureaplazmu. Sledeći potencijalni uzrok je prisustvo antispermatozoidnih antitela, koje se ispituje ukoliko i nakon izlečenja infekcije aglutinacija i dalje ostane prisutna.

    Bojović Dr Đorđe

 2. Pozdrav doktore konstatovano mi je da su FSH I LH niski na spermogramu testosteron je oko 31 sto je navodno ok . Sta smatrate sledecim korakom?

  • DRagi Srđane, nisam upoznat sa Vašim slučaje. Da li je problem spermogram ili potencija ? POšaljite mi više podataka pa ću Vam odgovoriti.

   Pozdravljam VAs,

   Bojović Dr Đorđe

 3. Poštovani doktore, kad sam videla da neko ovo radi besplatno, vratili ste mi veru u ljude. Molim Vas da mi kažete šta je činiti mom suprugu. Ima 37 godina i ovo je prvi spermogram. Brine me ovo slovo “l”, koje je maltene svuda, a u napomeni piše da je to rezultat ispod referentne vrednosti.

  Apstinencija 3 dana, likvefakcija 45 min, konzistencija uredna.
  Broj sperm/mL x10ˆ6/mL >15.0
  Broj sperm/vol x10ˆ6/mL >39.0
  Progresivno pokretni (A+B) l >0.32
  Leukociti 0,5 x10ˆ6/mL 0.58
  Spr normalne forme l >0.30
  Spr abnormalne forme l <0.70
  Glava <0.3
  Vrat <0.2
  Rep <0.2
  U sedimentu ejakulata na više vidnih polja, viđeno ukupno 19 spermatozoida, 3 progresivno pokretna, 7 neprogresivno pokretna i 9 nepokretna spermatozoida.

  • Draga Ema, radi se o na žalost jako lošem spermogramu. Ta oznaka “i” bojim se da je u stvari “/” kao znak da ih nema. Mada me buni poslednja rečenica gde su opisali sediment (centrifugiran uzorak) i videli i da ih ima i da se kreću, ali doduše jako jako malo.
   U zavisnosti od Vaših godina starosti se i donosi odluka, da li i ako da koliko dugo ima smisla ispitivati i lečiti ga.
   Potrebno je uraditi pregled testisa, radikalno korigovati životne navike, ispitati kompletno prisustvo urogenitalne infekcije i uraditi niz ispitivanja iz krvi. Tek tada se počinje sa adekvatnom terapijom.

   Bojović Dr Đorđe

 4. Draga Nihada, očigledno je da postoji problem sa pokretljivošću spermatozoida, i to naročito progresivno pokretnih koji su i najbitniji jer upravo oni dovode do oplodnje jajne ćelije. Ravno i brzo 7%. Ukupno progresivno pokretnih treba da bude najmanje 32% za prirodni put oplodnje.
  Potrebno je da radikalno koriguje suprug životne navike, detaljno ispita eventualno prisustvo urogenitalne infekxije, uradi analizu krvne slike, masnoća, jetrinih proga, gvožđa, vitamina D, folne kiseline i reproduktivnih hormona. Tek kada se to sve obavi daje se adekvatna terapija kako bi se povećao procenat progresivno pokretnih spermatozoida.

  Bojović Dr Đorđe

 5. Владимир

  Поштовани докторе,
  Имам 36 година и на предлог гинеколога код ког је супруга била урадио сам и ја спермограм. Колико сам успео да схватим резултати нису баш сјајни. Молим Вас да погледате резултате и дате савет шта би гребало да радим.
  Apstinencija od odnosa : 5. dan

  Likveracija : 40 Ref 2.0 ml

  pH : 8,0 Ref 7.0 – 9.0

  Broj spermatozoida / ml : 152,9 *106

  Ukupan broj spermatozoida : 397,54 *106 Ref > 25*106

  Vitalnost spermija: prosečna

  Progresivno pokretni: 5%

  Pokretni: 75%

  Nepokretni: 20%

  • Dragi Vladimire, nedostaje još morfologij spermatozoida koja je dosta bitna.
   Što se tiče ovih parametara koje ste mi poslali predložio bih da apstinencija narednog puta kada budete radili spermogram bude ili 3 ili 4 dana, a ne 5 kao što je bila sada. pH bi trebao da bude između 7.2 i 7.8, a kod vas je nešto alkalniji 8.
   Vitalnost “prosečna” ?, obično se izražava u procentima, ali nije dobro da je prosečna.
   Procenat progresivno pokretnih spermatozoida je samo 5%, a treba za prirodni put oplodnje da bude najmanje 32%.
   Najbitiniji podatak je koliko godina ima supruga, jer od toga zavisi ima li smisla da se ispitiujete i lečite, a ukoliko ima koliko dugo smemo da pokušavamo.
   Trebalo bi radikalno korigovati životne navike, ispitati stanje urogenitalne infekcije i uraditi analizu krvi na veći broj parametara. tek tada se opredeljujemo za terapiju koju ordiniramo.

   Bojović Dr Đorđe

 6. Postovani,

  Konstatovana mi je azospermija na osnovu jednog uradjenog nalaza spermograma, koji naglasavam radim 1 put u zivotu, i to nakon 2 dana apstinencije,i u ejakulatu je pronadjeno 6 pokretnih . Radio sam testosteron ,Fsh, i prolaktin. Nalazi su dobri,jedino je fsh uvecan 18,8. Takodje radio sam nalaze uretre na chlamidiu,micoplasmu i ureaplasmu-svi nalazi dobri.. molim vas komentar, da li ima svrhe lijecenje da se moze popraviti spermogram za zacece prirodnim putem?

  • Dragi Stefane, ukoliko je pronađeno 6 pokretnih spermatozoida, dijagnoza nikako ne može da glasi Azoospermia, jer to znači da nema nijednog spermatozoida.Taj uvećana vrednost FSH nije prognostički dobar podatak, jer sugeriše da je rezervas za stvaranje spermatozoida u testisima dosta oštećena. Još precizniji parametar bi bila vrednost inhibina B pa savetujem da to uradite i slobodni testosteron uz to i pošaljete mi.
   Sa trenutnim spermogramom je jako, jako teško da dođe do oplodnje prirodnim putem, međutim svakako da ima smisla da se dodatno ispitate i lečite.

   Bojović dr Đorđe

   p.s. Spermogram koji ste mi opisali, s obzirom da se radilo o pokretnim spermatozoidima, daje nadu da bi sa takvim mogla da se proba VTo i to sa mikrofertoilizacijom. (ICSI).

  • Poštovanje doktore, uradio sam spermogram i ne deluje mi da je ok. Mozete li ga prokomentarisati i da me uputite kome dalje da se obratim, jer koga god sam pitao ne znaju kod koga treba da idem. Unapred zahvalan

   Zapremina 2ml
   Viskoznost smanjena
   Ph 7
   Broj spermatozoida 76ml
   Broj spermatozoida 152 vol
   Progresivno pokretnih 40
   Pokretnih u mestu 5
   Nepokretnih 55
   Leukocita 1-2
   Normalne forme 35
   Abnormalne forme 65
   Glava 13
   Vrat 0
   Rep 52

   • DRagi Aleksandre, spermogram koji ste mi poslali deluje sasvim solidno. Trudite se da živite što zdravijim životom. Uzmite vitamin C 2 x 1000 mg i vitamin E 1 x 400 I.U. uz obrok.

    Bojović Dr Đorđe

 7. Poštovani doktore, molim Vas za misljenje u vezi oporavka posle operacije Varikocele. Naime, suprug je imao uredan spermogram (dijagnoza normozoospermija) ali povisen DFI index od 38% zbog cega je uradjena operacija varikocele levog testisa, II stepena. Medjutim, dva meseca nakon operacije, na kontrolnom spermogramu dijagnoza je oligozoospermia, DFI index 29%. Pio je Proxeed plus, a nakon toga Andrositol prasak. Da li je takav rezultat spermograma normalan proces oporavka nakon operacije i koji je Vaš savet za naredne korake? Suprug ima 35 godina. U nastavku su detalji spermograma (apstinencija 4 dana):
  Likvefakcija 20′
  Konzistencija normalna
  Zapremina 5.0 ml
  Ph 7.5
  Broj spermatozoida 11.5 (pre operacije 42)
  Ukupan broj spermatozoida 57.5 (pre operacije 210)
  Progresivno pokretni 0.36 (pre operacije 0.47)
  Pokretni 0.24 (pre operacije 0.18)
  Nepokretni 0.40 (pre operacije 0.35)
  Leukociti 0.27
  Ostale celije 1.95
  Vitalnost 0.63 (pre operacije 0.73)
  Normalna forma 0.46
  Abnormalne forme 0.54
  Fruktoza 12.7
  Kisela fosfataza 2.1
  Cink 3.3

  Hvala puno unapred.

  • Draga Jovana, mišljenja sam da je prerano rađen spermogram nakon operacije. Potrebno je da prođe najmanje 3 meseca, a nekada i više da bi se stekla realna slika. Najbitnije je da je opao procenat spermatozoida sa defragmentovanom DNK.
   Neka uzima vitamin C 2 x 1000 mg i vitamin E uz obrok 1 x 400 I.U. i neka ponovi u istoj laboratoriji za 2 meseca spermogram.

   Bojović Dr Đorđe

 8. Postovanje doktore. Moja dijagnoza je Luts, pio sam 2 mjeseca gramin i dr mi je rekao da prestanem sa njim jer imam 30 godina i da ne treba cineli zivot da korostim.tablete… radio sam spermogram i nalazi su svi u regarnim vrinednostima… imam problem sto precesto mokrim , 10 puta u toku dana, mlaz preslab i oseecaj kao da u mokracnom kanalu ima jos mokrace… dr mi je rekao da je to veoma mala kolicina. Prilikom seksualnog odnosa u poslednje vreme u momentu kada svrsavam imam osecaj kao pred mokrenje, ne umem to drugacije da objasnim i sperma izlazi sporije nego ranije…uradio sam testove urina i urinokulture i uredni su… izvinjavam se na oreopsirnosti, sta mi predlazete??

  • Dragi Gorane, proverite šećer i uradite FSH, LH, Testosteron, slobodni Testosteron, inhibin B i kortizol iz krvi u prepodnevnim satima između 7 i 9 h.

   Bojović Dr Đorđe

   • Postovani doktore,molim za savet i ocitavanje spermograma

    spermogram i spermokultura radjeni u medlabu
    Volumen 4,4 (2-6)
    ph 7,6 (7,2-8,0)
    Viskoznost Normalna
    Likvefakcija 20
    Spermatozoida/ml 49,5
    Spermatozoida/V 217,8
    Leukocita nema
    Okruglih celija nema
    Zivih spermatozoida 50
    Nezivih spermatozoida 50
    Progresivno brzo 29
    Progresivno sporo 12
    Neprogresivno 5
    Nepokretni 54

    Aglutinacije nema

    Normalnih formi 0,40
    Abnormalnih formi 0,60
    Glava:
    Kruskasta 0,09
    Mala 0,04
    Velika 0,22
    Izduzena nema
    Dupla nema
    Spicasta 0,01
    Deformisana 0,01

    Vrata:
    Citoplazmatski ostatak 0,06
    Angulacija 0,06

    Repa:
    Uvrnut 0,11
    Dupli nema
    Kratak nema

    Inicijalna fruktoza prisutna

    Bakterioloski nalaz spermokulture negativan.

    Poceo sam da pijem andrositol od pre dve nedelje,svaki dan po kesicu.

    Molim Vas za savet

    • Dragi Jovane spermogram koji ste mi poslali je jako solidan. Faktički jedino procenat progresivno pokretnih za nijansu odstupa od referentne vrednosti, a to znači da je 29%, a potrebno je da bude najmanje 32%. Nastavite sa započetom terapijom i uradite kontrolni spermogram u istoj laboratoriji najranije tek nakon 3. kutije Andrositol plusa.

     Bojović Dr Đorđe

 9. Poštovani dr Bojoviću,molim Vas za savet.
  Suprug i ja pokušavamo da ostvarimo trudnoću 9-10 meseci. Suprugov spermogram je prilično dobar, bili su jedino povišeni leukociti u uzorku ali je krenuo na detaljnije analize u cilju poboljšanja tog segmenta.
  Što se mene tiče, za početak sam uradila hormone štitne žlezde i progesteron 21.dana ciklusa. Htela bih da Vas zamolim da mi protumačite rezultate.
  TSH 2.28 ref.vrednost 0.27-4.20
  FT3 4.79 3.10-6.80
  FT4 13.52 12.00-22.00

  Progesteron 22.05
  ref.vrednosti:
  Folikularna faza 0.2-1.5
  Faza ovulacije 0.8-3.0
  Luteinska faza 1.7-27.0

  Hvala Vam mnogo.
  Katarina

  • DRaga Katarina, od rezultata koje ste mi poslali bilo bi dobro da Vam vrednost TSH ukoliko planirate bebu, ne prelazi 2 iako je referentna vrednost do 4.2. Predlažen da se javite ili ginekologu koji se bavi ginekološkom endokrinologijom i reprodukcijom ili endokrinologu koji se bavi reproduktivnom endokrinologijom kako bi VAm regulisao TSH.
   Međutim postoji još dosta “sitnica” koje mogu nepovoljno da utiču na plodnost, kao što je nivo 25OHD3, folne kiseline, ishrana, fizička aktvnost itd.

   Srdačan pozdrav,

   Bojović dr Đorđe

 10. Poštovani dr Bojoviću, molim Vas da protumačite rezultate spermograma i spermokulture.
  Spermogram
  Likvefakcija <30 min završena
  Izgled normalan
  Viskozitet 0
  Koagulacija ne
  Zapremina 1.9ml
  pH 7.3
  Broj spermatozoida/L 156
  Broj spermatozoida/V 296.4
  Progresivno pokretni 0.55
  Slabo pokretni 0.10
  Nepokretni 0.35
  Leukociti u vidnom polju 4-6 (1-2)
  Ostale celije 1-2 bl er
  Fruktoza pozitivna
  Aglutinacija nema
  Normalne forme 0.85
  Abnormalne forme 0.15
  Stepen pokretljivosti 4 (3-4)
  Oblik kretanja 3 (1-2)
  Spermokultura
  Zasejane podloge ostale su sterine.
  Mnogo Vam hvala na izdvojenom vremenu.
  S poštovanjem,
  Dragan.

  • Dragi Dragane, sasvim solidan spermogram. Glavni parametri kao što su broj, zapremina, pokretljivost i morfologija su svi apsolutno u granici normale. Jedino je broj leukocita, belih krvnih zrnaca kojima u spermi nije mesto nešto povišen. To najčešče biva kao posledica urogenitalne infekcije koju treba ispitati, jer smanjuje oplodnu moć spermatozoida.

   Bojović Dr Đorđe

 11. Postovani,
  Molila bih tumacenje suprugovog spermograma
  Apstinencija 4 dana.
  Likvefakcija kompletna.
  Viskoznost normalna.
  Izgled bjelicast.
  Ph 7.7.
  Zapremina ejakulata 1,4.
  Koncentracija 16×10^6
  Ukupan broj 22,4×10^6
  Progresivni spermatozoidi 45%
  Neprogresivni 10%
  Nepokretni 45%
  Normalne forme 2%
  Test vitalnosti 75%
  Zone aglutinacije nisu prisutne

  Hvala unapred na odgovoru.

  • Draga Kristina, spermogram koji ste m poslslai je dosta dobar, ali ipak odstupa od referentnih vrednosti za prirodni put oplodnje i trebalo bi raditi na tome da se popravi.
   Zapremina je 1,4 ml, a donja granica za zapreminu je 1,5 ml što je vrlo mala razlika.
   Broj spermatozoida po mililitru je 16 miliona, a donja granica je 15.
   Procenat progresivno pkkretnih koji su nabitnije je odličnih 45%, a donja granica je 32%.
   Međutim donja granica za procenat sa normalnom morfologijom je 4%, a ovde su iračunali da ima 2% takvih i to je neophodno da se popravi.
   Potrebno je uraditi pregled testisa, promeniti životne navike, ispitati stanje urogenitalne infekcije i uraditi hormonski status. Tek onda krenuti sa terapijom.

   Srdačan pozdrav,

   Bojović Dr Đorđe

   • Postovani doktoro,zamolio bih vas da mi protumacite nalaz spermograma.

    Apstinencija 4 dana
    Period likvefakcije 20 min
    Izgled normalan
    Likvefakcija normalna
    Volumen 3,6 ml
    Aglutinacija nije prisutna
    Ukupna koncentracila 64×10/ml
    Ukupan br spermatozoida po ejakulatu 230,4×10/ml
    A brza,linearna br3 i 4%
    B srednja,linearna ili nelinearna br23 i 35%
    C na mestu br11 i 18%
    D nepokretni br27 i 43%
    Koncentracija nakon d.g 9×10/ml
    Morfoloski nalaz: 23% normalnih oblika
    Referentna vrednos >4%
    Dg:asthenozoospermia

    • Dragi Samire, kako i sama diajgnoza kaže Asthenozoospermia, što znači smanjena pokretljivost i to je glavni problem. Međutim ukoliko je referentna vrednost za morfologiju 30%, onda bi dijagnoza trebala da glasi Asthenoteratozoospermia, što znači da je i smanjen procenat spermatozoida sa normalnom morfologijom (23%)
     Svakako da pre bilo kakve terapije mora da se uradi pregled, brisevi analiza hormona, kako bi se popravio spermogram.

     Bojović Dr Đorđe

 12. Postovani doktore uradio sam spermogram i moji nalazi su ovi pa Vas molim da mi odgovorite da li je sve u redu.

  Apstinencija 4 dana
  Likvefakcija 40 1.5
  Ph 6.7 7.2-7.8
  Koncentracija spermatozoida 65.5 x10^6/ml >15×10^6/ml
  Ukupan broj spermatozoida 157,2 x10^6/V >39×10^6/V
  Progresivni pokretnih 54% >32%
  Pokretni spermatozoidi 12%
  Nepokretni spermatozodi 34%
  Normalne forme 80% >30%
  Patalogija glave 15% <30
  Patalogija vrata 3% <20
  Patalogija repa 3% 58%
  Aglutinacija negativna
  Eritrociti nisu prisutni
  Epitelne celije nisu prisutne
  Leukociti 5-7 <15 po vidnom polju
  Fruktoza 1.0 1.0
  Molim Vas za odgovor

  • Pardon Likvefakcija 45 min <30 min

  • Dragi Miloše, žao mi je što kasnim sa odgovorom na Vaše pitanje, ali sam bio na godišnjem odmoru van zemlje, a tada iz nekog razloga nemam pristup našem sajtu.
   Broj, pokretljivost i morfologija su sjajni. Jedino što može da smeta je nešto produžena likvefacija, koja smanjuje oplodnu moć spermatozoida. Potrebno je da se završi za 30 minuta, akod Vas se završila za 45 minuta.
   Predlažem da uzmete vitamin C 2 x 1000 mg i vitamin E 1 x 400 I.U. sledeća 3 meseca. I da uradite briseve i spemokulturu vezano za mogućnost prisustva urogenitalne infekcije.

   Bojović Dr Đorđe

 13. Poštovani,doktor je preporučio suprugu da koristi lek Supramen naredna tri meseca. Htela bih da čujem vaše mišljenje o samom leku. Pozdrav!

 14. Poštovani dokrore, voleo bih da čujem Vaše mišljenje za spermogram koji je urađen. Imam 40 godina, supruga i ja radimo na potomstvu zadnjih 5 meseci….(Vaš savet)

  Uzorak predat posle 25 minuta
  Dužina apstinencije: 4 dana
  Likvefakcija: 15
  Konzistencija: Viskozna
  Aglutinacija: Negativna
  Zapremina: 5,0
  PH: 7,6
  Vitalnost Spermija: 0,57
  Broj spermatozoida: 64 (10×6/ml)
  Leukociti: 0,3 (10×9/l)
  Ukupno pokretnih: 52%
  Progresivno pokretnih: 42%
  Neprogresivno pokretni: 10%
  Nepokretnih: 48%
  Normalne ćelije: 38%
  Abnormalne ćelije: 62%
  Deformiteti glave: 34%
  Deformiteti repa: 6%
  Deformiteti vrata: 22%

  • Dragi Nikola odličan je spermogram. Jedino što smeta je VISKOZNA konzistencija i savetujem da uzmete Andrositol plus prašak i pijete 1 kesicu dnevno. Ta pojačana viskoznost smanjuje oplodnu moć spermatozoida, a ovim preparatom rešavamo taj problem. I dodao bih Vam još Vitamin C 2 x 1000 mg i vitamin E 1 x 400 mg zbog DNK defragmentacije koja se povećava sa godinama života, a napisali ste da imate 40 godina.
   Sve ostalo je kako treba.

   Srdačan pozdrav,

   Bojović Dr Đorđe

   • Postovani,molim Vas ako mozete da nam protumacite nalaz

    Apstinencija 3dana
    likvefakcija 40min
    konzistencija blago sluzava
    zapremina 2ml
    ph 7.8
    broj spermatozoida ml 44.5
    broj spermatozoida 89.0
    progresivnopokretni 0.15
    neprogresivnopokretni 0.47
    nepokretni 0.38
    vitalnost 0.62
    normalne forme 0.40
    abnormalne fomre 0.60
    patologija glave 0.55
    patlogija vrata 0.05

    • Dragi Đuro, spermogram nije baš kako treba da bude za prirodni put oplodnje. Naime kada je prisutna “blago sluzava” konzistencija, ona smanjuje oplodnu moć spermatozoida. I procenat progresivno pokretnih treba da bude najmanje 32%, a kod Vas je samo 15% takvih, što znači da bi bilo dobro da se počne sa ispitivanjem i lečenjem, kako bi se pšoravili parametri spermograma.

     Bojović Dr Đorđe

 15. Poštovani, molila bih Vas da protumačite nalaz.
  Apstinencija: 3 dana
  Likvefakcija: uredna
  Homogenost: homogen
  Izgled: Uredan
  Konzistebcija:viskozna
  Koncentracija:120000000
  Ukupna pokretljivost: 50%
  Rapidno progresivni: 0%
  Progresivno pokretni:10%
  Neprogresivno pokretni: 40%
  Nepokretni: 50%
  Normalni: 55%
  Defekt glave: 25%
  Defekt vrata: 10%
  Defekt repa: 10%
  Agregacije prisutne,
  Aglutacije nisu prisutne,
  Nezrele forme spermatozoida
  Spermatide,
  Debris-izrazen,
  Leukociti-mali broj
  Eritrociti-nisu prisutni.
  Da li je sa ovim rezultatima
  moguce prirodnim putem ostati u drugom
  stanju? Unaprijed hvala na
  izdvojenom vremenu.

  Srdacan pozdrav.

  • Draga Jelena, teoretski je moguće da ostanete prirodnim putem u drugom stanju, ali je šansa da se tako nešto dogodi, izuzetno smanjena zbog loše pokretljivosti spermatozoida. S obzirom da je broj jako dobar, ima smisla pokušati ispitivanjem i lečenjem popraviti pokretljivost.

   Bojović Dr Đorđe

 16. Poštovani Dr Bojovicu, da li mogu dobiti Vašu e-mail adresu kako bih Vam pisala.

  Unapred hvala

 17. Postovani doktore, zamolila bih Vas da protumacite sledece(radjen je spermogram, ostale vrednosti su u redu)
  Normalna forma 0,32
  Abnormalna 0,68
  Hvala Vam unapred i sve najbolje.

  • Draga Andrijana, kada se tokom izrade spermograma račinaju procenti normalne morfologije, primenjuju se tri različita kriterijuma i shodno tome 3 različite referentne vrednosti.
   Dakle po najstrožijem je potrebno da bi bilo dobro da ima 4% normalnih, po najrasprostranjenijem da ima 30% normalnih i po najstarijem koji je pre 10 godina napušten da ima najmanje 60% normalne morfologije.
   Samo u slučaju da je primenjivan ovaj poslednji tih 32% u spermogramu za koji me pitate, je nalaz loš. Razlog za tako nešto može biti prisustvo proširene vene na testisu, urogenitalna infekcija i bilo koji oblik pregrevanja testisa (mobilni u prednjem džepu, uske slip gaćice, laptop u krilu, džakuzi, česta vožnja biciklom, sauna duže ostajanje, grejači sedišta u kolima itd.)
   U svakom slučaju, može i treba da se ispita i leči.

   Bojović dr Djordje

 18. Mozete li molim vas da mi objasnite nalaz. Hitno mi je zaista.
  Duzina apstinencije 3-4
  Smt – Zapremina ejakulata 2,8
  Likvefakcija 30 minuta
  Konzistencija Normalna
  Spr – Broj sprematozoida 48
  Spr – Progresivno pokretni spr.a) 0,50
  Pokretni b)0,18
  Nepokretni c)0,32
  Spr – Leukociti 0,4
  Spr – Vitalnost 0,68
  SPERMOCITOGRAM
  Spr – Normalne forme0 ,31
  Spr – Abnormalne forme 0,69
  GLAVA 0,38
  VRAT 0,24
  REP 0,07

  Hvala puno

  • Draga Duso,

   Ukoliko je spermogram urađen korektno, radi se o Normospermiji, što znači da kvalitet sperme zadovoljava kriterijume za nastanak oplodnje prirodnim putem. Ukoliko do trudnoće ne dolazi u periodu od 6 meseci sa takvim spermogramom, treba ga ponoviti u nekoj drugoj laboratoriji koja se usko bavi tom problematikom ili da Vi odete do ginekologa koji se usko bavi sterilitetom i endokrinologijom, kako bi uradili dodatna ispitivanja, jer mora da postoji razlog.

   Bojović Dr Đorđe

 19. Draga Anice, to je i bila očekivana reakcija organizma na lek koji ste dobili. Mada smatram da Prolaktin nije bio preterano visoke vrednosti ni pre terapije. Nekada se desi da od uboda igle trenutno skoči vrednost. U tom slučaju Vam nije ni potrebna terapija. Kako bi utvrdili realnu sliku, uputno je uraditi profil Prolaktina, a to se radi tako što kada dođete u laboratoriju, prvo Vam stave braunilu, a onda Vam prvi uzorak za Prolaktin uzmu tek nakon pola sata, a onda u razmacima od po 2 sata Vam uzmu još dva uzorka. Kod analiziranja rezultata se obraća pažnja na trend nivoa u ta 3 nalaza (Uzlazni, silazni ili isti) i na srednju vrednost. Ukoliko vrednost opada, najverovatnije je da se radi o reakciji na ubod igle, a naročito ukoliko ispadne da je srednja vrednost u granici referentne vrednosti.

  Bojović Dr Đorđe

 20. Postovanje,

  Samo jedno pitanje – da li se ordinacija bavi i redovnim ginekoloskim pregledima ili iskljucivo uze specijalizira samo slucajeve gde je u pitanju problem sa sterilitetom? Zanima me posto zivim u neposrednoj blizini ordinacije, pa bi mi odgovaralo da ginekoloske preglede obavljam kod vas, ali eto da napomenem da nikakvih zdravstvenih problema nemam. Hvala unapred na odgovoru.

  • Draga Bojana,

   Svakako da se bavimo redovnim ginekološkim pregledima. Dr Tatjana Bojović se bavi time i kod nje možete da uradite PAPA bris, kolposkopiju, ultrazvučni pregled, ginekološki pregled i sve briseve ukoliko za tako nešto postoji potreba. Potrebno je nekoliko dana ranije da se najavite.

   Srdačan pozdrav,

   Bojović Dr Đorđe

   • Postovani dr. Bojovic,
    molim Vas za Vaše stručno misljenje rezultata spermograma:
    zapremina 2
    ph 8
    broj spermatozoida 4.5
    broj sper. po zampremini 9
    progresivno pokretni 52%
    pokretni 30%
    nepokretni 18; normalne forme 48%; leukociti 4.6

    • Draga Milena,

     Dijagnoza je Oligospermija, što znači smanjen broj spermatozoida. Donja granica za prirodni put oplodnje je 15 miliona po mililitru, a ovde ima 4,5 miliona. Sve ostalo je OK.

     Bojović dr Djordje

 21. Postovani,
  Rezultati spermograma koji je radjen pre 7 meseci je vol.ejakulata 3.0, ph 7,7 , ukupan broj spermatozoida 1,8 , broj speratozoida 0,60 ,progresivno pokretni 0,24 ,neprogresivno poktetni 0,16 , nepokretni 0,60 , leukociti 0,2 , ostale celije 1,06,likvefakcija 20min.Kod mene je sve u redu radjen hsg jajovodi prohodni.Pripremamo rezultate za vto ali bi probali i jednu inseminaciju.Interesuje me da li nam preorucujete i koje su sanse da inseminacija uspe sa ovakvim rezultatima?Inace lecio se kod doktorke Vinke Vukotic medjutim nista nam nije pomogla.Hvala unapred

  • Draga Marija,

   Pročitao sam rezultat supruga koji ste mi poslali i pitanje koje ste mi postavili. Na žalost moje mišljenje je da ne pokušavate sa inseminacijom jer rezultat ne zadovoljava, nije ni blizu da bi pokušali. Trebao bi da bude mnogo bolji.
   Dr Vinka Vukotić je odličan urolog koji se bavi muškim sterilitetom. Pored nje bih mogao da Vam preporučim i Profesora Dr Nebojšu Bojanića. Međutim, lečenje muškaraca od steriliteta je mukotrpno i dugotrajno, a na žalost i vrlo često, ukoliko se ne otkrije uzrok i bezuspešno.

   Srdačno Vas pozdravljavljam i želim svu sreću da uspe VTO.

   Bojović Dr Đorđe

   • Nazalost terapije koje je doktorka Vinka davala su samo pogorsavale rezultat.Da li vi mozda mozete da nam pomognete?Na jednom forumu sam dobila preporuke za vas

    • Draga Marija,

     Ja mogu samo da Vam ponudim svoje znanje i iskustvo. Da li ću pomoći zavisi najviše od toga, kao što sam napomenuo da li ću otkriti uzrok tako slabom spermogramu. Ukoliko je izlečivo, ima puno smisla da pokušamo.

     Bojović Dr Đorđe

 22. Postovani,
  Mozete li da mi protumacite spermogram? Zena i ja trenutno radimo na bebi,pa me zabrinuo broj leukocita,viskoznost i aglutinacija.
  Zapremina ejakulata 2,2—Boja bledozuta— Viskoznost 4— Likvefakcija nije zavrsena —Ph 7,2 — Broj spermatozoida 114 10*9L — Broj pokretnih posle 30 minuta 50% —Broj slabo pokretnih posle 30 minuta 30% — Broj nepokretnih posle 30 minuta 20% — Normalan oblik 60% — Patoloski oblik 40% — Leukociti u vidnom polju 30-35 — Eritrociti u vidnom polju 3-5 bledih — Epitelne celije 1-2 plocaste — Fruktoza pozitivna — Aglutinacija spermatozoida pozitivna

  • Dragi Marko,

   Za početak savetujem da spermogram sa 3 ili 4 dana apstinencije ponovite u nekoj laboratoriji koja se usko bavi spermogramima. Od državnih laboratorija predlažem Urološku kliniku u Birčaninovoj, a od privatnih Uromediku u Kneza Miloša (magistra Nataša Lalić), TTC u Milana Rakića (prof. Vinka Maletić) i naša laboratorija u GAO Bojović gde ja radim spermograme.

   Ukoliko je dobro urađen spermogram koji ste mi poslali, definitivno je prisutan problem infekcije, što sugeriše da se ispita kompletno bakteriološki i urade antitela MAR test, direktna i indiretna na institutu za virusologiju Torlak. (Utorkom pre podne, zakazuje se).

   Sa tolikim brojem leukocita radi se o dijagnozi Pyospermia.

   Srdačno Vas pozdravljam,

   Bojović dr Đorđe

 23. Marina Krstić

  Poštovani,
  pokušavam već 4 godine da zatrudnim. Imamo jednu neuspelu vantelesnu. Suprugu je spermogram uvek bio u redu, međutim na Torlaku smo otkrili da ima antispermatozoidna sntitela 80% u krvi i 50% iz sperme. Ja ih nemam. Zanima me, postoji li uspešna terapija za naš problem i koja je. Pozdrav i hvala unapred.

  • Draga Marina,

   Što se tiče terapije kod prisustva povišenog procenta vezivanja spermatozoida preko 39% kod direktnog i indirektnog MAR testa se insistira na tome d se izleči prisustvo eventualne infekcije pa se daju antibiotici, a ukoliko nije prisutna infekcija onda se u zavisnosti od toga da li je pozitivan test direktnih ili indiretnih antitela ordiniraju kortikosteroidi ili testosteron u obliku gelatinoznih kapsula.

   Srdačan pozdrav,

   Bojović Dr Đorđe

 24. Danijela Mitrović

  Postovani doktore Bojovic,
  doktorka Maja Antic me je uputila na vas, zbog spermograma mog muza.
  Vec duze vreme pokusavam da zatrudnim, promenila sam vise doktora jer se nista ne desava, a svi mi uporno govore da mogu da ostanem trudna prirodnim putem.
  Sve vreme sam ja predmet posmatranja jer su svi bili saglasni da je spermogram ok.
  Maja je prva pokazala malo sumnje i rekla mi da bi volela da cuje vase misljenje,
  Ja bih dosla sledece nedelje, posto imao spermogram od 07.10.2014, ali ovom prilikom bi vam ga poslala i na mail, ako mozda imate neki komentar. Nazalost, pdf ne mogu ovako da vam posaljem, nego mi treba vasa mail adresa, unapred hvala

  • Draga Danijela,

   e-mail ordinacije je ordinacija.bojovic@gmail.com

   • Postovani doktore, pre mesec dana utvrdjeno mi je da imam povisen prolaktin njegova vrednost je bila 646,9 u medjuvremenu sam koristila Dostinex 0,5mg 4 nedelje, svaka nadelja po pola tablete, nakon toga sam uradila prolaktin koji je bio 57,24. Da li je normalno da se toliko spusti vrednost i da li je to normalno? Hvala unapred.

    • Postovani doktore, pre mesec dana utvrdjeno mi je da imam povisen prolaktin njegova vrednost je bila 646,9 u medjuvremenu sam koristila Dostinex 0,5mg 4 nedelje, svaka nadelja po pola tablete, nakon toga sam uradila prolaktin koji je bio 57,24. Da li je normalno da se toliko spusti vrednost i da li je to normalno? Hvala unapred.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Adresa:

Adresa: Zorana Đinđića 62 Telefon: 011/311-5615, 313-0063 Radno vreme:pon-uto-čet-pet 11:30-19:30 Sredom 09:00-16:00
Subotom i nedeljom NE RADIMO

Kalendar

February 2023
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Nedavne poruke