Gde se nalazimo

mapa

47 Responses to Gde se nalazimo

  1. Poštovani dr Bojoviću,molim Vas za savet.
    Suprug i ja pokušavamo da ostvarimo trudnoću 9-10 meseci. Suprugov spermogram je prilično dobar, bili su jedino povišeni leukociti u uzorku ali je krenuo na detaljnije analize u cilju poboljšanja tog segmenta.
    Što se mene tiče, za početak sam uradila hormone štitne žlezde i progesteron 21.dana ciklusa. Htela bih da Vas zamolim da mi protumačite rezultate.
    TSH 2.28 ref.vrednost 0.27-4.20
    FT3 4.79 3.10-6.80
    FT4 13.52 12.00-22.00

    Progesteron 22.05
    ref.vrednosti:
    Folikularna faza 0.2-1.5
    Faza ovulacije 0.8-3.0
    Luteinska faza 1.7-27.0

    Hvala Vam mnogo.
    Katarina

    • DRaga Katarina, od rezultata koje ste mi poslali bilo bi dobro da Vam vrednost TSH ukoliko planirate bebu, ne prelazi 2 iako je referentna vrednost do 4.2. Predlažen da se javite ili ginekologu koji se bavi ginekološkom endokrinologijom i reprodukcijom ili endokrinologu koji se bavi reproduktivnom endokrinologijom kako bi VAm regulisao TSH.
      Međutim postoji još dosta “sitnica” koje mogu nepovoljno da utiču na plodnost, kao što je nivo 25OHD3, folne kiseline, ishrana, fizička aktvnost itd.

      Srdačan pozdrav,

      Bojović dr Đorđe

  2. Poštovani dr Bojoviću, molim Vas da protumačite rezultate spermograma i spermokulture.
    Spermogram
    Likvefakcija <30 min završena
    Izgled normalan
    Viskozitet 0
    Koagulacija ne
    Zapremina 1.9ml
    pH 7.3
    Broj spermatozoida/L 156
    Broj spermatozoida/V 296.4
    Progresivno pokretni 0.55
    Slabo pokretni 0.10
    Nepokretni 0.35
    Leukociti u vidnom polju 4-6 (1-2)
    Ostale celije 1-2 bl er
    Fruktoza pozitivna
    Aglutinacija nema
    Normalne forme 0.85
    Abnormalne forme 0.15
    Stepen pokretljivosti 4 (3-4)
    Oblik kretanja 3 (1-2)
    Spermokultura
    Zasejane podloge ostale su sterine.
    Mnogo Vam hvala na izdvojenom vremenu.
    S poštovanjem,
    Dragan.

    • Dragi Dragane, sasvim solidan spermogram. Glavni parametri kao što su broj, zapremina, pokretljivost i morfologija su svi apsolutno u granici normale. Jedino je broj leukocita, belih krvnih zrnaca kojima u spermi nije mesto nešto povišen. To najčešče biva kao posledica urogenitalne infekcije koju treba ispitati, jer smanjuje oplodnu moć spermatozoida.

      Bojović Dr Đorđe

  3. Postovani,
    Molila bih tumacenje suprugovog spermograma
    Apstinencija 4 dana.
    Likvefakcija kompletna.
    Viskoznost normalna.
    Izgled bjelicast.
    Ph 7.7.
    Zapremina ejakulata 1,4.
    Koncentracija 16×10^6
    Ukupan broj 22,4×10^6
    Progresivni spermatozoidi 45%
    Neprogresivni 10%
    Nepokretni 45%
    Normalne forme 2%
    Test vitalnosti 75%
    Zone aglutinacije nisu prisutne

    Hvala unapred na odgovoru.

    • Draga Kristina, spermogram koji ste m poslslai je dosta dobar, ali ipak odstupa od referentnih vrednosti za prirodni put oplodnje i trebalo bi raditi na tome da se popravi.
      Zapremina je 1,4 ml, a donja granica za zapreminu je 1,5 ml što je vrlo mala razlika.
      Broj spermatozoida po mililitru je 16 miliona, a donja granica je 15.
      Procenat progresivno pkkretnih koji su nabitnije je odličnih 45%, a donja granica je 32%.
      Međutim donja granica za procenat sa normalnom morfologijom je 4%, a ovde su iračunali da ima 2% takvih i to je neophodno da se popravi.
      Potrebno je uraditi pregled testisa, promeniti životne navike, ispitati stanje urogenitalne infekcije i uraditi hormonski status. Tek onda krenuti sa terapijom.

      Srdačan pozdrav,

      Bojović Dr Đorđe

      • Postovani doktoro,zamolio bih vas da mi protumacite nalaz spermograma.

        Apstinencija 4 dana
        Period likvefakcije 20 min
        Izgled normalan
        Likvefakcija normalna
        Volumen 3,6 ml
        Aglutinacija nije prisutna
        Ukupna koncentracila 64×10/ml
        Ukupan br spermatozoida po ejakulatu 230,4×10/ml
        A brza,linearna br3 i 4%
        B srednja,linearna ili nelinearna br23 i 35%
        C na mestu br11 i 18%
        D nepokretni br27 i 43%
        Koncentracija nakon d.g 9×10/ml
        Morfoloski nalaz: 23% normalnih oblika
        Referentna vrednos >4%
        Dg:asthenozoospermia

        • Dragi Samire, kako i sama diajgnoza kaže Asthenozoospermia, što znači smanjena pokretljivost i to je glavni problem. Međutim ukoliko je referentna vrednost za morfologiju 30%, onda bi dijagnoza trebala da glasi Asthenoteratozoospermia, što znači da je i smanjen procenat spermatozoida sa normalnom morfologijom (23%)
          Svakako da pre bilo kakve terapije mora da se uradi pregled, brisevi analiza hormona, kako bi se popravio spermogram.

          Bojović Dr Đorđe

  4. Postovani doktore uradio sam spermogram i moji nalazi su ovi pa Vas molim da mi odgovorite da li je sve u redu.

    Apstinencija 4 dana
    Likvefakcija 40 1.5
    Ph 6.7 7.2-7.8
    Koncentracija spermatozoida 65.5 x10^6/ml >15×10^6/ml
    Ukupan broj spermatozoida 157,2 x10^6/V >39×10^6/V
    Progresivni pokretnih 54% >32%
    Pokretni spermatozoidi 12%
    Nepokretni spermatozodi 34%
    Normalne forme 80% >30%
    Patalogija glave 15% <30
    Patalogija vrata 3% <20
    Patalogija repa 3% 58%
    Aglutinacija negativna
    Eritrociti nisu prisutni
    Epitelne celije nisu prisutne
    Leukociti 5-7 <15 po vidnom polju
    Fruktoza 1.0 1.0
    Molim Vas za odgovor

    • Pardon Likvefakcija 45 min <30 min

    • Dragi Miloše, žao mi je što kasnim sa odgovorom na Vaše pitanje, ali sam bio na godišnjem odmoru van zemlje, a tada iz nekog razloga nemam pristup našem sajtu.
      Broj, pokretljivost i morfologija su sjajni. Jedino što može da smeta je nešto produžena likvefacija, koja smanjuje oplodnu moć spermatozoida. Potrebno je da se završi za 30 minuta, akod Vas se završila za 45 minuta.
      Predlažem da uzmete vitamin C 2 x 1000 mg i vitamin E 1 x 400 I.U. sledeća 3 meseca. I da uradite briseve i spemokulturu vezano za mogućnost prisustva urogenitalne infekcije.

      Bojović Dr Đorđe

  5. Poštovani,doktor je preporučio suprugu da koristi lek Supramen naredna tri meseca. Htela bih da čujem vaše mišljenje o samom leku. Pozdrav!

  6. Poštovani dokrore, voleo bih da čujem Vaše mišljenje za spermogram koji je urađen. Imam 40 godina, supruga i ja radimo na potomstvu zadnjih 5 meseci….(Vaš savet)

    Uzorak predat posle 25 minuta
    Dužina apstinencije: 4 dana
    Likvefakcija: 15
    Konzistencija: Viskozna
    Aglutinacija: Negativna
    Zapremina: 5,0
    PH: 7,6
    Vitalnost Spermija: 0,57
    Broj spermatozoida: 64 (10×6/ml)
    Leukociti: 0,3 (10×9/l)
    Ukupno pokretnih: 52%
    Progresivno pokretnih: 42%
    Neprogresivno pokretni: 10%
    Nepokretnih: 48%
    Normalne ćelije: 38%
    Abnormalne ćelije: 62%
    Deformiteti glave: 34%
    Deformiteti repa: 6%
    Deformiteti vrata: 22%

    • Dragi Nikola odličan je spermogram. Jedino što smeta je VISKOZNA konzistencija i savetujem da uzmete Andrositol plus prašak i pijete 1 kesicu dnevno. Ta pojačana viskoznost smanjuje oplodnu moć spermatozoida, a ovim preparatom rešavamo taj problem. I dodao bih Vam još Vitamin C 2 x 1000 mg i vitamin E 1 x 400 mg zbog DNK defragmentacije koja se povećava sa godinama života, a napisali ste da imate 40 godina.
      Sve ostalo je kako treba.

      Srdačan pozdrav,

      Bojović Dr Đorđe

      • Postovani,molim Vas ako mozete da nam protumacite nalaz

        Apstinencija 3dana
        likvefakcija 40min
        konzistencija blago sluzava
        zapremina 2ml
        ph 7.8
        broj spermatozoida ml 44.5
        broj spermatozoida 89.0
        progresivnopokretni 0.15
        neprogresivnopokretni 0.47
        nepokretni 0.38
        vitalnost 0.62
        normalne forme 0.40
        abnormalne fomre 0.60
        patologija glave 0.55
        patlogija vrata 0.05

        • Dragi Đuro, spermogram nije baš kako treba da bude za prirodni put oplodnje. Naime kada je prisutna “blago sluzava” konzistencija, ona smanjuje oplodnu moć spermatozoida. I procenat progresivno pokretnih treba da bude najmanje 32%, a kod Vas je samo 15% takvih, što znači da bi bilo dobro da se počne sa ispitivanjem i lečenjem, kako bi se pšoravili parametri spermograma.

          Bojović Dr Đorđe

  7. Poštovani, molila bih Vas da protumačite nalaz.
    Apstinencija: 3 dana
    Likvefakcija: uredna
    Homogenost: homogen
    Izgled: Uredan
    Konzistebcija:viskozna
    Koncentracija:120000000
    Ukupna pokretljivost: 50%
    Rapidno progresivni: 0%
    Progresivno pokretni:10%
    Neprogresivno pokretni: 40%
    Nepokretni: 50%
    Normalni: 55%
    Defekt glave: 25%
    Defekt vrata: 10%
    Defekt repa: 10%
    Agregacije prisutne,
    Aglutacije nisu prisutne,
    Nezrele forme spermatozoida
    Spermatide,
    Debris-izrazen,
    Leukociti-mali broj
    Eritrociti-nisu prisutni.
    Da li je sa ovim rezultatima
    moguce prirodnim putem ostati u drugom
    stanju? Unaprijed hvala na
    izdvojenom vremenu.

    Srdacan pozdrav.

    • Draga Jelena, teoretski je moguće da ostanete prirodnim putem u drugom stanju, ali je šansa da se tako nešto dogodi, izuzetno smanjena zbog loše pokretljivosti spermatozoida. S obzirom da je broj jako dobar, ima smisla pokušati ispitivanjem i lečenjem popraviti pokretljivost.

      Bojović Dr Đorđe

  8. Poštovani Dr Bojovicu, da li mogu dobiti Vašu e-mail adresu kako bih Vam pisala.

    Unapred hvala

  9. Postovani doktore, zamolila bih Vas da protumacite sledece(radjen je spermogram, ostale vrednosti su u redu)
    Normalna forma 0,32
    Abnormalna 0,68
    Hvala Vam unapred i sve najbolje.

    • Draga Andrijana, kada se tokom izrade spermograma račinaju procenti normalne morfologije, primenjuju se tri različita kriterijuma i shodno tome 3 različite referentne vrednosti.
      Dakle po najstrožijem je potrebno da bi bilo dobro da ima 4% normalnih, po najrasprostranjenijem da ima 30% normalnih i po najstarijem koji je pre 10 godina napušten da ima najmanje 60% normalne morfologije.
      Samo u slučaju da je primenjivan ovaj poslednji tih 32% u spermogramu za koji me pitate, je nalaz loš. Razlog za tako nešto može biti prisustvo proširene vene na testisu, urogenitalna infekcija i bilo koji oblik pregrevanja testisa (mobilni u prednjem džepu, uske slip gaćice, laptop u krilu, džakuzi, česta vožnja biciklom, sauna duže ostajanje, grejači sedišta u kolima itd.)
      U svakom slučaju, može i treba da se ispita i leči.

      Bojović dr Djordje

  10. Mozete li molim vas da mi objasnite nalaz. Hitno mi je zaista.
    Duzina apstinencije 3-4
    Smt – Zapremina ejakulata 2,8
    Likvefakcija 30 minuta
    Konzistencija Normalna
    Spr – Broj sprematozoida 48
    Spr – Progresivno pokretni spr.a) 0,50
    Pokretni b)0,18
    Nepokretni c)0,32
    Spr – Leukociti 0,4
    Spr – Vitalnost 0,68
    SPERMOCITOGRAM
    Spr – Normalne forme0 ,31
    Spr – Abnormalne forme 0,69
    GLAVA 0,38
    VRAT 0,24
    REP 0,07

    Hvala puno

    • Draga Duso,

      Ukoliko je spermogram urađen korektno, radi se o Normospermiji, što znači da kvalitet sperme zadovoljava kriterijume za nastanak oplodnje prirodnim putem. Ukoliko do trudnoće ne dolazi u periodu od 6 meseci sa takvim spermogramom, treba ga ponoviti u nekoj drugoj laboratoriji koja se usko bavi tom problematikom ili da Vi odete do ginekologa koji se usko bavi sterilitetom i endokrinologijom, kako bi uradili dodatna ispitivanja, jer mora da postoji razlog.

      Bojović Dr Đorđe

  11. Draga Anice, to je i bila očekivana reakcija organizma na lek koji ste dobili. Mada smatram da Prolaktin nije bio preterano visoke vrednosti ni pre terapije. Nekada se desi da od uboda igle trenutno skoči vrednost. U tom slučaju Vam nije ni potrebna terapija. Kako bi utvrdili realnu sliku, uputno je uraditi profil Prolaktina, a to se radi tako što kada dođete u laboratoriju, prvo Vam stave braunilu, a onda Vam prvi uzorak za Prolaktin uzmu tek nakon pola sata, a onda u razmacima od po 2 sata Vam uzmu još dva uzorka. Kod analiziranja rezultata se obraća pažnja na trend nivoa u ta 3 nalaza (Uzlazni, silazni ili isti) i na srednju vrednost. Ukoliko vrednost opada, najverovatnije je da se radi o reakciji na ubod igle, a naročito ukoliko ispadne da je srednja vrednost u granici referentne vrednosti.

    Bojović Dr Đorđe

  12. Postovanje,

    Samo jedno pitanje – da li se ordinacija bavi i redovnim ginekoloskim pregledima ili iskljucivo uze specijalizira samo slucajeve gde je u pitanju problem sa sterilitetom? Zanima me posto zivim u neposrednoj blizini ordinacije, pa bi mi odgovaralo da ginekoloske preglede obavljam kod vas, ali eto da napomenem da nikakvih zdravstvenih problema nemam. Hvala unapred na odgovoru.

    • Draga Bojana,

      Svakako da se bavimo redovnim ginekološkim pregledima. Dr Tatjana Bojović se bavi time i kod nje možete da uradite PAPA bris, kolposkopiju, ultrazvučni pregled, ginekološki pregled i sve briseve ukoliko za tako nešto postoji potreba. Potrebno je nekoliko dana ranije da se najavite.

      Srdačan pozdrav,

      Bojović Dr Đorđe

      • Postovani dr. Bojovic,
        molim Vas za Vaše stručno misljenje rezultata spermograma:
        zapremina 2
        ph 8
        broj spermatozoida 4.5
        broj sper. po zampremini 9
        progresivno pokretni 52%
        pokretni 30%
        nepokretni 18; normalne forme 48%; leukociti 4.6

        • Draga Milena,

          Dijagnoza je Oligospermija, što znači smanjen broj spermatozoida. Donja granica za prirodni put oplodnje je 15 miliona po mililitru, a ovde ima 4,5 miliona. Sve ostalo je OK.

          Bojović dr Djordje

  13. Postovani,
    Rezultati spermograma koji je radjen pre 7 meseci je vol.ejakulata 3.0, ph 7,7 , ukupan broj spermatozoida 1,8 , broj speratozoida 0,60 ,progresivno pokretni 0,24 ,neprogresivno poktetni 0,16 , nepokretni 0,60 , leukociti 0,2 , ostale celije 1,06,likvefakcija 20min.Kod mene je sve u redu radjen hsg jajovodi prohodni.Pripremamo rezultate za vto ali bi probali i jednu inseminaciju.Interesuje me da li nam preorucujete i koje su sanse da inseminacija uspe sa ovakvim rezultatima?Inace lecio se kod doktorke Vinke Vukotic medjutim nista nam nije pomogla.Hvala unapred

    • Draga Marija,

      Pročitao sam rezultat supruga koji ste mi poslali i pitanje koje ste mi postavili. Na žalost moje mišljenje je da ne pokušavate sa inseminacijom jer rezultat ne zadovoljava, nije ni blizu da bi pokušali. Trebao bi da bude mnogo bolji.
      Dr Vinka Vukotić je odličan urolog koji se bavi muškim sterilitetom. Pored nje bih mogao da Vam preporučim i Profesora Dr Nebojšu Bojanića. Međutim, lečenje muškaraca od steriliteta je mukotrpno i dugotrajno, a na žalost i vrlo često, ukoliko se ne otkrije uzrok i bezuspešno.

      Srdačno Vas pozdravljavljam i želim svu sreću da uspe VTO.

      Bojović Dr Đorđe

      • Nazalost terapije koje je doktorka Vinka davala su samo pogorsavale rezultat.Da li vi mozda mozete da nam pomognete?Na jednom forumu sam dobila preporuke za vas

        • Draga Marija,

          Ja mogu samo da Vam ponudim svoje znanje i iskustvo. Da li ću pomoći zavisi najviše od toga, kao što sam napomenuo da li ću otkriti uzrok tako slabom spermogramu. Ukoliko je izlečivo, ima puno smisla da pokušamo.

          Bojović Dr Đorđe

  14. Postovani,
    Mozete li da mi protumacite spermogram? Zena i ja trenutno radimo na bebi,pa me zabrinuo broj leukocita,viskoznost i aglutinacija.
    Zapremina ejakulata 2,2—Boja bledozuta— Viskoznost 4— Likvefakcija nije zavrsena —Ph 7,2 — Broj spermatozoida 114 10*9L — Broj pokretnih posle 30 minuta 50% —Broj slabo pokretnih posle 30 minuta 30% — Broj nepokretnih posle 30 minuta 20% — Normalan oblik 60% — Patoloski oblik 40% — Leukociti u vidnom polju 30-35 — Eritrociti u vidnom polju 3-5 bledih — Epitelne celije 1-2 plocaste — Fruktoza pozitivna — Aglutinacija spermatozoida pozitivna

    • Dragi Marko,

      Za početak savetujem da spermogram sa 3 ili 4 dana apstinencije ponovite u nekoj laboratoriji koja se usko bavi spermogramima. Od državnih laboratorija predlažem Urološku kliniku u Birčaninovoj, a od privatnih Uromediku u Kneza Miloša (magistra Nataša Lalić), TTC u Milana Rakića (prof. Vinka Maletić) i naša laboratorija u GAO Bojović gde ja radim spermograme.

      Ukoliko je dobro urađen spermogram koji ste mi poslali, definitivno je prisutan problem infekcije, što sugeriše da se ispita kompletno bakteriološki i urade antitela MAR test, direktna i indiretna na institutu za virusologiju Torlak. (Utorkom pre podne, zakazuje se).

      Sa tolikim brojem leukocita radi se o dijagnozi Pyospermia.

      Srdačno Vas pozdravljam,

      Bojović dr Đorđe

  15. Marina Krstić

    Poštovani,
    pokušavam već 4 godine da zatrudnim. Imamo jednu neuspelu vantelesnu. Suprugu je spermogram uvek bio u redu, međutim na Torlaku smo otkrili da ima antispermatozoidna sntitela 80% u krvi i 50% iz sperme. Ja ih nemam. Zanima me, postoji li uspešna terapija za naš problem i koja je. Pozdrav i hvala unapred.

    • Draga Marina,

      Što se tiče terapije kod prisustva povišenog procenta vezivanja spermatozoida preko 39% kod direktnog i indirektnog MAR testa se insistira na tome d se izleči prisustvo eventualne infekcije pa se daju antibiotici, a ukoliko nije prisutna infekcija onda se u zavisnosti od toga da li je pozitivan test direktnih ili indiretnih antitela ordiniraju kortikosteroidi ili testosteron u obliku gelatinoznih kapsula.

      Srdačan pozdrav,

      Bojović Dr Đorđe

  16. Danijela Mitrović

    Postovani doktore Bojovic,
    doktorka Maja Antic me je uputila na vas, zbog spermograma mog muza.
    Vec duze vreme pokusavam da zatrudnim, promenila sam vise doktora jer se nista ne desava, a svi mi uporno govore da mogu da ostanem trudna prirodnim putem.
    Sve vreme sam ja predmet posmatranja jer su svi bili saglasni da je spermogram ok.
    Maja je prva pokazala malo sumnje i rekla mi da bi volela da cuje vase misljenje,
    Ja bih dosla sledece nedelje, posto imao spermogram od 07.10.2014, ali ovom prilikom bi vam ga poslala i na mail, ako mozda imate neki komentar. Nazalost, pdf ne mogu ovako da vam posaljem, nego mi treba vasa mail adresa, unapred hvala

    • Draga Danijela,

      e-mail ordinacije je ordinacija.bojovic@gmail.com

      • Postovani doktore, pre mesec dana utvrdjeno mi je da imam povisen prolaktin njegova vrednost je bila 646,9 u medjuvremenu sam koristila Dostinex 0,5mg 4 nedelje, svaka nadelja po pola tablete, nakon toga sam uradila prolaktin koji je bio 57,24. Da li je normalno da se toliko spusti vrednost i da li je to normalno? Hvala unapred.

        • Postovani doktore, pre mesec dana utvrdjeno mi je da imam povisen prolaktin njegova vrednost je bila 646,9 u medjuvremenu sam koristila Dostinex 0,5mg 4 nedelje, svaka nadelja po pola tablete, nakon toga sam uradila prolaktin koji je bio 57,24. Da li je normalno da se toliko spusti vrednost i da li je to normalno? Hvala unapred.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Adresa:

Adresa: Zorana Đinđića 62 Telefon: 011/311-5615, 313-0063 Radno vreme:pon-uto-čet-pet 11:30-19:30 Sredom 09:00-16:00
Subotom i nedeljom NE RADIMO

Kalendar

July 2021
M T W T F S S
« Oct    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Nedavne poruke