inovio

Skoro sam procitala da je sada u II fazi klinickog ispitivanja vakcina, imena Inovio, koja ce izgleda biti resenje za zene koje su operisale premaligne i maligne promene na grlicu materice.

Vakcine koje su se u proteklih pet, sest godina pojavile kao preventivne, obezbedjuju imunitet, za zene koje nisu imale predhodne seksualne kontakte. Usvojena je vakcinacija njima u uzrastu vec od 12-te godine. Obezbedjuje imunitet u narednom periodu kada vakcinisana osoba pocne da ima odnose. To su Gardasil i Cervarix. Slicne su i mogu se i kombinovati u periodu primanja sve tri doze. Za sada su se pokazale kao sigurne.

Ono sto je ostalo nedoreceno u vreme naglasenog napretka hemije i njenih primenjenih grana je populacija zena koja je sa prekanerogenim ili kancerogenim stanjem vec imala “bliski susret”. Nadam se da ce ovim novim pristupom, prica o izlecenju biti zaokruzena.

Naravno da su preventiva i sistematski pregledi nesto, sto je zlatni standard u zivotu svakog coveka i s godinama ni malo ne gube na aktuelnosti. Edukacija nas lekara i nasih pacijenata i razumevanje problema u samoj osnovi su siguran put za izbegavanje zdravstvenih nedaca.

Posto je vec stupila na snagu odluka da ce zene imati pravo na jedan sistematski pregled u tri godine, ostaje nam da iz toga izvucemo neku pouku. Mislim da je to vise nego ozbiljno pristupanje samoj izradi pregleda i truda da proveravamo i unapredjujemo sebe same. Jedino s cim se ne bih slozila je naziv tog preglda, imenom “jedan besplatni sistematski pregled”, jer

kako mi se cini, ti pregledi su kroz doprinose svi placeni.

Mozda bi sistem sam trebalo unaprediti, ali to vec nije nas zadatak ovde.

11 Responses to inovio

  1. Moje postovanje…koliko je decidualni polip opasan za trudnocu…hvala unapred…

  2. Postovanje
    Nakon prvog spermograma sve dobro osim reference “progresivni spermatozoidi”
    Rezultat -16
    Pio andrositol 3 meseca ,nista bolje nije bilo
    Pio profertil 3 meseca opet slab rezultat
    Nakon toga u Beograd ,doktor mi prepise Nolvadeks (hormonski lek)
    Rezultat bio dobar (36 progresivni)
    Nakon 4 meseca kontrola,opet los rezultat (12)
    Uradim operaciju varikocele
    Nakon 3 meseca opet los rezultat
    Doktor kaze da opet pijem Nolvadeks
    Al vidim da kratko drzi rezultat
    Imate li neki savet za mene?

    • Dragi Dušane, niste mi napisali da li Vam je doktor koji je napisao Nolvadex pre toga tražio profil reproduktivnih hormona i ukoliko jeste, molim Vas da mi i to pošaljete. Andrositol plus i Profertil, su kao i veliki broj sličnih preparata tu samo da Vam omoguće da u organizam unesete sve one (minerale, aminokiseline, oligoelemente) koji su potrebni da bi se proces spermatogeneze odvijao. Međutim kod Vas bih pre rekao da je upravo taj proces narušen i upravo zato je najbolji napredak postigao Nolvadex. Nolvadex u principu se daje u 3 ciklusa pa se pravi pauza od 4 meseca. Za hormone sam Vas pitao jer postoje neke injekcije koje na drugi način rešavaju problem, ali sam ukoliko se na osnovu rezultata hormona ukaže potreba za tim.

      Bojović Dr Đorđe

  3. Poštovani doktore, molim Vas za analizu spermograma
    Likvefakcija 15 min 1.5
    PH 6.7 7.2 – 7.8
    Koncetracija spermatozoida 5.0 x10^6/mL > 15×10^6/mL
    Ukupan broj spermatozoida 10.5 x10^6/V > 39×10^6/V
    Progresivno pokretni spermatozoidi (a+b) 56 % > 32
    Pokretni spermatozoidi (c) 12 %
    Nepokretni spermatozoidi (d) 32 %
    Normalne forme 48 % > 30
    Patologija glave 46 % < 30
    Patologija vrata 5 % < 20
    Patologija repa 1 % 58%
    Aglutinacija negativna negativna
    Eritrociti 0-2 nisu prisutni
    Epitelne ćelije retke nisu prisutne
    Leukociti 2-4 < 15 po vidnom polju
    Fruktoza 0.5 1.0

    • Pogledao sam spermogram koji ste mi poslali i ne izgleda loše što se najbitnih parametara tiče, sem broja spermatozoida koji treba za prirodni put oplodnje da bude najmanje 15 miliona po mililitru, a kod Vas je 5 miliona.
      Bilo bi dobro da se koriguju životne navike, uradi ispitivanje urogenitalne infekcije i analiza krvne slike, biohemije i hormona reproduktivnih. Nakon svega navedenog se ordinira adekvatna terapija.

      Srdačan pozdrav,

      Bojovič Dr Đorđe

  4. Postovana doktorka i doktore,
    Molim Vas za odgovor. Sa istim partnerom sam 3,5 god. Pre zabavljanja sa njim odradila sam CB/VB, ch,uu, my i sve je bilo negativno. Pre godinu i po dana mi je prvi put otkrivena ureaplazma. Decko tada nije radio analize ali je i on koristio terapiju. Uradila sam posle toga tri kontrolna brisa i bila je negativna. Pre nekoliko dana (zbog pojacanog sekreta i bola prilikom odnosa) sam ponovila briseve i ureaplazma mi je opet pozitivna i candida je u velikom broju izolovana. Decko je uradio samo ureaplamu i njemu je nalaz negativan. Decko odbija da pije lekove jer smatra da je to samo do mene i da ja to treba da lecim. Kako je moguce da jedan partner ima a drugi da nema? Da li je on u pravu sto odbija da pije antibiotike?

    Srdacan pozdrav,

    Tamara

    • Draga Tamara,

      Apsolutno Vas razumem i Vašu brigu. Da krenemo od kraja. Dečko je apsolutno u pravu što ne želi da pije antibiotike ako su njegovi rezultati negativni, ali je isto tako bitno da imate sve dok se ne izleči kod Vas, odnose uz korišćenje kondoma. Na žalost Ureaplasma Urealiticum se prenosi seksualnim putem, pa kako ne bi došlo do “ping-pong” infekcije je dobro da se pričuvate. Sasvim je moguće da jedan partner ima a drugi nema UU, jer to da li će se preneti infekcija zavisi dosta i od stanja imuniteta koje je kod njega očigledno bolje.

      Na kraju i nemedicinsko tumačenje su i lažno negativni razultati koji se javljaju kada se ne uzme dovoljno stručno bris, naročito kod muškarca, ali na žalost i lažno pozitivni rezultati kada laboratorija izda lažno pozitivan nalaz, što naravno ne bi smelo da se dešava.

      Znam da sam Vam uneo nemir sa svojim odgovorima, međutim pravi put je da popijete terapiju, uradite analizu, dokažete da je UU negativna. U međuvremenu bi bilo jako dobro da radite na pojačanju svoga imuniteta svojim ponašanjem, ishranom i konzumacijom suplemenata i vitamina.

      Srdačan pozdrav,

      Bojović Dr Đorđe

      p.s. Dr Tanja Bojović se više bavi pitanjima imuniteta, pa budite slobodni da dođete kod nje na konsultaciju u vezi toga.

  5. zdravo opzdrav bojovicu puno ja misini berlind dugo sam sa nevecanom suprugom smo u braku vec cetrnajs godina nemamo decu jer bi mogli nesto danam po mognete

    • Dragi Berlind,

      Mogao bih da pokušam. Za početak bi bilo dobro da zakažete konsultaciju i ponesete kompletnu medicinsku dokumentaciju. Kod VAs bi svakako trebao da se uradi Spermogram, a kod supruge protol ispitivanja steriliteta.

      S poštovanjem,

      Bojović Dr Đorđe

      • Postovani,suprug i ja pokusavamo da ostvarimo trudnocu vec dve godine al ne uspevamo.Suprug ima losiji spermogram,kolicinu i pokretljivost. Poslala bih Vam rezultate spermograma da pogledate ukoliko je moguce jer zelim Vase misljenje i pomoc. Hvala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Adresa:

Adresa: Zorana Đinđića 62 Telefon: 011/311-5615, 313-0063 Radno vreme:pon-uto-čet-pet 11:30-19:30 Sredom 09:00-16:00
Subotom i nedeljom NE RADIMO

Kalendar

October 2012
M T W T F S S
« Sep   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Nedavne poruke