Pitanja i Odgovori

1,053 Responses to Pitanja i Odgovori

  1. Najlepše hvala.

    Srdačan pozdrav,
    Danijela

  2. Poštovani doktore Bajoviću,

    Molim Vas za tumačenje rezultata spermograma mog supruga. Već godinu dana radimo na detetu, ali ništa se ne dešava. Ja imam 39 godina a on 35, takođe ja iz predhodnog braka imam jedno dete, dok on nema dece.

    Dužina apstinencije 4 dana;
    Likvefakcija 40;
    Konzistencija normalna;
    Zapremina 1,4 ml;
    PH 8,0;
    Fruktoza 1.0 pozitivna;
    Aglutinacija spermatozoida pozitivna;
    Broj spermatozoida 16,1 10*9/L
    Broj spermatozoida po zapremini ejakulata 16,1 10*6/v
    Progresivno pokretni spermatozoidi 40,0 %
    Pokretni spermatozoidi 37,0 %
    Nepokretni spermatozoidi 23,0 %
    Normalne forme 62,0 %
    Patološke forme 38,0 %
    Patologija glave 28,0 %
    Patologija vrata 7,0 %
    Patologija repa 7,0 %
    Leukociti 1,0 10*9/L
    Eritrociti /
    Epitelne ćelije 2
    Vitalnost 0,78

    Unapred Vam se zahvaljujem.

    S poštovanjem,

    Danijela

    • Draga Danijela,

      Spermogram koji ste mi poslali je prilčno dobar. Ima samo nekoliko odstupanja od referentnih vrednosti. Na primer pH koji je (, a potrebno je da bude između 7.2 i 7.8, zapremina ejakulata je 1,4 ml, a donja granica zapremine je 1,5 ml.
      Sve ostalo je u granici referentnih vrednosti.
      Predlažem da mu nabavite što kvalitetniji Vitamin C koji treba da uzima 2 x 1000 mg dnevno i Vitamin E od 400 mg koji uzima 1 dnevno uz obrok, sledeća 3 meseca kako bi popravio oplodnu moć spermatozoida.
      Ukoliko do trudnoće ne dođe u narednih 6 meseci, javite se da ga ispitamo i pregledamo.

      Srdačno Vas pozdravljam,

      Bojović Dr Đorđe

  3. Pozdrav…Radimo na bebi  vec godinu dana ali ne ide.On ima 29 a ja 28 godina.Krenuli  smo sa ispitivanjima.Moji hormoni i brisevi su uredu.Evo njegov  spermogram,ako mozete da nam objasnite da li je  u redu?

    Likvefakcija 30 minuta
    Kozinstencija normalna
    Zapremina  2.2
    Ph    7.5
    Broj sperm.(ml) 130.5
    Broj sperm.         287.1
    Progresivno pokretni  0.65
    Neprogresivno pokretni 0.17
    Nepokretni  0.20
    Leukociti 0.1
    Ostale celije 0.2
    Vitalnost  0.80
    Normalne forme  0.65
    Abnormalne forme  0.35
    Patologija glave  0.25
    Patologija repa   0.02
    Patologija vrata  0.08

    • Draga Tamara,

      Spermogram koji ste mi poslali je izuzetno kvalitetan. Moj savet je samo 2 x 1000 mg vitamina C i 1 x 400 I.U. Vitamina Evuz obrko sledećih 3 meseca.

      Stdačan pozdrav,

      Bojović dr Djordje

  4. Dobro vece!
    Suprug i ja vec nekoliko godina ne uspevamo da ostanemo trudni. Radili smo neke osnovne analize, pa mi je potreban savet sta dalje ciniti. Suprugovi rezultati:
    Ureaplasna pozitivna -preko 10.000
    Kultura brisa uretre – nisu izolovane patogene bakterije
    Spermokultura – klebsiella enterobacter – mali broj
    Spermogram:
    Zapremina 21
    Ph 7,9
    Fruktoza 1,0+
    Aglutinacija spermatozoida – negativna
    Broj spermatozoida 96,0
    Pokretni spermatozoidi 33%
    Slabo pokretni 32%
    Nepokretni 35%
    Normalne forme 54%
    Patoloske 46%
    Leukociti 12
    Eritrociti 1
    Epitelne celije 1.
    Ja sam u 2018oj godini imala samo 5 menstruacija, ugojila sam se brzo nekoliko kg i moji rezultati su:
    Ureaplasma – malo (lecim vec neko vreme, bilo ih je vise)
    Ostale bakterije su negativne
    Tsh 2,83 (0,2 – 4,2)
    T3 – 2,02 (1,3 – 3,10)
    T4 – 94,45 (66 – 181)
    Fsh 4,56
    Lh 8,19
    Estradiol. 41,96
    Estradiol (pmol/l). 154
    Progesteron. 0,804
    Progesteron ng/ml. 0,252
    Testosteron. 0,616
    Prolaktin. 554. ( 102 – 496)
    Kortizol u 8h. 352 (172- 497)
    Kultura brisa cerviksa – nisu izolovane patogene bakterije
    Candida negativna.
    Suprug ima 40 godina, a ja 29.
    Hvala unapred na odgovoru.

    Pozdrav,
    Mimi

    • Draga Mimi,

      suprug mora da izleči kompletno infekciju. I Ureaplasmu Urealiticum i Klebsiellu. Savetujem da sledeća 3 meseca uzima Vitamin C 2 x 1000 mg i Vitamin E 1 x 400 I.U. Što kvalitetnije i uz obrok.
      Vama savetujem da uradite OGTT sa 75 grama glukoze i insulinemijama i glikemijama na 0,30,60,90 i 120 minuta i nivo vitamina D u serumu (25OHD3) i sa rezultatima se javite dr Tatjani Bojović, kako bi Vam ordinirala adekvatnu terapiju.

      Bojović dr Djordje

  5. Postovani Dr
    Molio bih da mi protumacite nalaze,unapred hvala.
    zapremina ejakulata 3.0 ml
    pH 7.8
    broj spermatozoida 52.0 x 10 E9 / l 20 – 250
    broj spermatozoida/V 156.0 x 10 E6 / V >50
    pokretljivost
    progresivno pokretni 0.79
    pokretni 0.07
    nepokretni 0.14
    normalne forme 0.74
    abnormalne forme 0.26
    glava 0.12
    vrat 0.12
    rep 0.02
    GLJIVICE RODA CANDIDA NISU IZOLOVANE
    PATOGENE BAKTERIJE NISU IZOLOVANE

    • Dragi Dacho,

      Rezultat spermograma koji ste mi poslali je izuzetan. Ukoliko do trudnoće ne dođe u narednih 6 meseci ponovite spermogram u nekoj drugoj laboratoriji koja se usko bavi analizom semena ukoliko ova u kojoj ste uradili nije jedna od navedenih.
      Savetujem 2 x 1000 mg Vitamina C i 1 x 400 I.U. Vitamina E uz obrok, kako bi još više povećali oplodnu moć spermatozoidima.

      Srdačno Vas pozdravljam i srećni novogodišnji praznici.

      Bojović Dr Đorđe

  6. Postovani,
    Pokusavam da zatrudnim 10 meseci, ali bez uspeha.
    Zanima me da li je ovakav rezultat spermograma dovoljno dobar da dodje do oplodnje?
    Duzina apsitinencije 2 dana.
    Zapremina 5.2 ml
    Izgled- belicast
    PH- 7.5 (bazno)
    Broj sperm. u cm3- 37 000 000
    Pokretnih sperm.posle 30 min.- 58%
    Slabo pokretnih- 4%
    Nepokretnih- 38%
    Leukociti- 0-1 u vidnom polju
    Eritrocita- 0
    Ep.celije- 0
    Fruktoza- pozitivna
    Likvefakcija u 30 min.- potpuna
    Veliko hvala!

    • Draga Aleksandra,

      Ukoliko je spermogram koji ste mi poslali urađen korektno, on je sjajan i apsolutno ulazi u sve referentne vrednosti. Moj savet je da partner uzima vitamin C 2 x 1000 mg i vitamin E 1 x 400 I.U. kako bi povećao oplodnu moć spermatozoida. I ukoliko je sve dobro kod Vas a ne dođe u sledećih 6 meseci od kada je urađen ovaj spermogram do trudnoće, da ga ponovi u nekoj drugoj laboratoriji koja se usko bavi analizom kvaliteta sperme.

      Srdačno Vas pozdravljam,

      Bojović Dr Đorđe

      p.s. ukoliko dođe do ponovnog spermograma, neka mu apstinencija bude ili 3 ili 4 dana.

      • Postovani,
        Hvala na brzom odgovoru. Znaci ako je sve uredno, definitivno ja imam problem.
        Ako nije problem, pogledajte moje rezultate, jako mi je vazno da cujem misljenje.
        Imam 27 god.,menstruacija uredna na 31-32 dan,nisam pusac, nisam gojazna.
        Uradila sam hormone 2dc.
        FSH 6,66 ref.vr.3,5-12,5)
        LH 7,94 ref.vr.2,4-12,5
        Estradiol 38,4 ref.vr. 25-195
        Testosteron 0,399 ref.vr.0,06-0,82

        Uradjen ogtt sa 75 gr glukoze
        Glukoza 0′ 4,77 (3,33-6,10)
        Glukoza 60′ 5,57 (3,33-6,10)
        Glukoza 120′ 5,37 (3,33-6,10)

        Inslulin 0′ 4,6 (6,0-27,0)
        Insulin 60′ 35,2 (6,0-27,0)
        Insulin 120′ 27,7 (6,0-27,0)

        Tsh- 1,300

        Anti Milerov hormon AMH- 7,650 ( ref.vr. Zene 25-29 god.- 1,18-9,16)

        Progesteron uradjen 21 dc.- 7,74 ng ref.vr. luteinska faza 1,83-23,9 ng/ml
        Progesteron ponovljen naredni mesec 7 dana posle pojave sluzi 26dc- 32,25 nmo/L
        ref.vr5,28-75,9 nmo/l.
        Brisevi vaginalni i cervikalni u redu, mikoplazma,ureaplazma i hlamidija negativno.
        Uradjen vaginalni UZ 4 dan ciklusa.
        Uterus u AVF,normalnog oblika i velicine,homogene teksture miometrijuma. Endometrijum debljine 4,86 mm,bez razdvajanja u fundusu. Desni jajnik dimenzija 32×21,9×24,9 mm (8,9 ml), AFC=14. Levi jajnik dimenzija 37x16x19,6mm (6,1ml), AFC =12. U c. Douglasi nema slobodne tecnosti.
        Sto se tice insulina, izbacila sam slatkise i hleb,smrsala 6-7 kg za dva meseca,mada svakako nisam gojazna.
        Volela bih da cujem vase misljenje, jer zaista ne znam sta je problem, i sta sledece uraditi. Osim HSG-a, to planiram naredni mesec.
        Unapred hvala, i puno pozdrava za Vas!

        • Draga Aleks,

          Predlažem da bi biuli sigurni, a da ne bi Vas izlagali novim pregledima (HSG) i troškovima da suprug ponovi spermogram ili na Urološkoj klinici u Beogradu, Uromedici u Kneza Miloša, TTC u Milana Rakića ili kod mene sa 3 ili 4 dana apstinencije.
          Što se Vaših rezultat tiče, uglavnom su kako treba, sem onog prvom Progesterona koji je iako u okviru referentnih vrednosti, nizak. Savetujem Vam da uradite u laboratoriji Konzilijum nivo vitamina D u serumu. (25OHD3) jer i od toga zavisi Vaša plodnost. U našoj ordinaciji se tim delom ispitivanja i lečenja bavi Dr Tatjana Bojović, pa predlažem da kada Vam stigne rezultat vitamina D, a pre nego se opredelite za HSG, sa celokupnom medicinskom dokumentacijom zakažete pregled kod nje.

          Srećni praznici,

          Bojović Dr Đorđe

          • Postovani dr Bojovic,
            Veliko hvala na odgovoru, posvecenom vremenu, i predlogu. Uradicu vitamin D, pa cu se obratiti dr Tatjani. Cim budemo u mogucnosti,partner ce ponoviti spermogram.
            Hvala, Vama sve najbolje za praznike!

  7. Poštovani dr Bojoviću,
    Molila bih Vas za mišljenje ovog spermograma, u zagradu cu staviti referentne vrednosti:

    Makroskopski pregled:
    Volumen: 3,8 (2-6)
    pH: 7.6 (7,2-8,0)
    Viskoznost: Normalna
    Likvefakcija: 18 ( ≤ 30)

    Mikroskopski pregled:
    Spermatozoida /ml: 19,1 ( ≥20)
    Spermatozoida /V: 72,7 ( ≥40)
    Leukocita: 1,1 ( <1,0)
    Okruglih ćelija: 1,4 ( 50)
    Neživih spermatozoida: 50 (<50)
    a)progresivno brzo: 23
    b)progresivno sporo: 15
    c)neprogresivno: 7
    d)nepokretni: 55
    Aglutinacije: nema

    Morfologija:
    Normalnih formi: 0,26 ( ≥ 0,50)
    Abnormalnih formi: 0,74 ( ≤ 0,40)
    Glave (<0,30): kruškasta: 0,12
    mala: 0,04
    velika: 0,22
    Vrata (<0,20): citoplazmatski ostatak: 0,14
    angulacija: 0,05
    Repa (<0,20): uvrnut: 0,17

    Inicijalna fruktoza: prisutna

    Volela bih da znam da li je nesto od ovoga zabrinjavajuce i sta najvise utice na plodnost, kao i na koji nacin mogu da se poprave rezultati ukoliko je to neophodno… Na samom smo pocetku stvaranja porodice pa ne bismo da panicimo suvise rano a dr nam je rekla da su ovi rezultati sasvim uredni. Nije mi bila ubedljiva, stoga sam se odlucila da zatrazim jos neko misljenje.
    Unapred zahvalna!

    Mina

    • Draga Mina,

      Rezultat koji ste mi poslali na žalost nije u granici normale kada se uporede aktuelne referentne vrednosti. Međutim nije ni mnogo loš, što znači da može da se popravi.
      Broj spermatozoida po mililitru je 19,1 milion, a donja granica nije 20 kako piše u rezultatu, već 15 miliona, tako da je broj sasvim u redu.
      Međutim progresivno pokretnih treba da bude najmanje 32%, a ima ih 23%.
      Morfologija spermatozoida takođe nije dobra.
      Potrebno je da suprug dođe na pregled, kompletno ispita eventualno prisustvo urogenitalne infekcije i uradi hormonski status. Tek onda treba početi sa lečenjem.

      Bojović Dr Đorđe

      p.s. Sa ovakvim spermogramom apsolutno može da dođe do trudnoće prirodnim putem, samo su šanse manje nego kada su referentne vrednosti zadovoljene.

  8. Poštovani dr Bojoviću,

    molim Vas za Vaše mišljenje o spermogramu mog supruga:

    Analiza guste kapi: negativno obojena
    Analiza sedimenta: obojeno
    Likvefakcija u toku 30min: da

    Konzistencija: gušća
    Bistrina: bistra
    Boja: beličasta
    Sluz: -

    Količina u ml: 2
    pH:7,6
    Broj spermatozoida u L:12x10na9
    Broj spermatozoizda u ejakulatu: 24x10na9
    Zivih spermatozoida (eozin): 70%
    Ukupno pokretnih (gusta kap):70% od toga:
    aktivna progresija (A): 10% jedan sat posle ejakul, 10% dva sata posle ejakul
    slaba progresija (B): 30% jedan sat posle ejakul, 30% dva sata posle ejakul
    bez progresije (C): 30% jedan sat posle ejakul, 30% dva sata posle ejakul
    nepokretni (D): 30% jedan sat posle ejakul, 30% dva sata posle ejakul

    Normalnih oblika 20%
    Patoloških oblika 80% :
    - defekt glave: 60%
    - defekt drednjeg dela i vrata:10%
    - defekt repa: 10%

    Druge ćelije:
    - leukociti: -
    - eritrociti: -
    - nezreli oblici: -
    - degener. epitel. ćel: +
    - ćelijski detritus: +

    Aglutinacija: -

    Sperma: Oligoasthenoteratozoospermia gr I

    Molim Vas za Vaše mišljenje i koji bi bili sledeći koraci, pored pregleda kod urologa. Da i mislite da ste da je moguće prirodno da zatrudnim?

    Unapred hvala na odgovoru.

    Lep pozdrav

    • Draga Majo,

      Dijagnoza Oligoasthenoteratozoospermia gradus I nije sjajna, jer govori o smanjenim vrednostima tri najznačajnija parametra spermograma, koncentraciji, progresivnoj pokretljivosti i morfologiji spermatozoida. Idemo redom. Donja granica za koncentraciju je 15 miliona, a kod Vašeg supruga je 12 miliona po mililitru. Procenat progresivno pokretnih spermatozoida ne treba da bude ispod 32 %, a kod supruga je 10 % i što se morfologije tiče donja granica je 30% normalne morfologije a kod njega ima 20%.

      Iako je sve tako, mišljenja sam da ukoliko je kod Vas sve u redu može doći do trudnoće prirodnim putem, ali su šanse znatno manje nego kada bi navedena 3 parametra bila u okviru referentnih vrednosti.

      Pored pregleda urologa koji treba da utvrdi da li je kod supruga prisutna proširena vena Varicocelea, potrebno je kompletno ispitivanje prisustva eventualne urogenitalne infekcije, endokrinološko ispirivanje i striktno pridrž